Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tuben over de Batang rivier

Sumatra,
Indonesië


Tangkahan is een klein dorp dat aan de rand van de jungle van Gunung Leuser NP ligt. Een aanrader om hier te doen is tuben over de Batang rivier. Hierbij kun je kiezen uit twee tochten, een korte van 2 uur of een lange van 5 uur. Wij kiezen voor de langste versie.

Vroeg in de ochtend worden we opgehaald en met een pick-up truck worden we naar het startpunt gebracht. Hier worden de tubes (autobanden met een soort netje om in te zitten) uitgeladen en aan elkaar vastgemaakt tot een vlot. Onze bagage (inclusief camera) gaat in een waterdichte ton en daarna gaan we van start. Rustig peddelen we over de rivier door het regenwoud. Overal waar je kijkt is het groen. Er zijn palmbomen, enorme planten, varens en struiken en dit wordt afgewisseld met rotsen en kliffen. Vanaf de kant worden we bespied door ijsvogels en thomas leaf-apen. Rustige stukken en stroomversnellingen wisselen elkaar af en omdat het de week hiervoor geregend heeft, zijn de stroomversnellingen wat wilder dan normaal. Twee keer maken we een stop en lopen we door de jungle naar verstopte watervallen (zie foto). Hier kun je zwemmen of een massage nemen onder de waterval. Beide keren zijn we alleen, zodat we de natuur helemaal voor onszelf hebben. Vanaf de tweede waterval is het nog maar een klein stukje peddelen naar Tangkahan.

Voor ons is deze tocht een avontuur, maar voor de inwoners van het dorp was het tot 20 jaar geleden de enige manier om in contact te komen met de buitenwereld.

Een tube-tocht is te boeken bij een gids in het plaatselijke restaurant.