Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Pulau Tailana, Paradise on a Budget.

Sumatra,
Indonesië


[b]“Op een onbewoond eiheiland....”[/b]
[b]Zo die heb je de rest van de dag in je hoofd.[/b]

De [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/indonesie/sumatra/reisreporter/tip/18700/pulau_banyak_eilandparadijs_voor_de_westkust_van_sumatra.html"][b]Banyak archipel[/b][/url] kent diverse onbewoonde eilanden waar je je een echte Robinson Crusoë kunt wanen. Vanaf [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/indonesie/sumatra/reisreporter/tip/18810/pulau_balai_een_eiland_met_een_verhaal.html"][b]Pulau Balai[/b][/url] liggen er een aantal binnen zwem/kanoafstand. Wie wat luier is laat zich door een lokale bootsman brengen. En halen......

Nadeel van een 'echt' onbewoond eiland is dat je volledig selfsupporting moet zijn. Wil je net iets meer 'luxe' dan is Pulau Tailana een leuke optie.

[img width=630 src=http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images15/c3532/orgineel.jpg][/img]

Tailana heeft één vaste bewoner, mr. Lucas. Hij woont hier met zijn tien kippen en hond Popie. Op het eiland staan drie zeer eenvoudige hutten waar je als bezoeker kunt overnachten. Een klamboe en een (niet erg fris) matrasje zijn de enige faciliteiten. Wassen doe je bij de put gevuld met regenwater. Elektriciteit ? Vergeet het maar, dit is back-to-basic.

Schrikt dit je niet af dan is Tailana een heerlijke plek om een paar dagen te verblijven. Vanaf de kleine strandjes loop je zo het blauwste en helderste water in dat er bestaat. De koraalbanken lopen tot aan het eiland, je hoeft alleen maar je hoofd onder water te steken. Lokale vissers die in de buurt zijn wippen even aan voor een praatje of om een vis voor op het vuur te verkopen.

[b]Wij waren hier getuige van één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen die we ooit hebben gezien: een school vissen die, opgejaagd door roofvissen, als een tientallen meters brede zilveren golf vlak voor ons heen en weer rolde.[/b]

Nog zoiets moois: 's avonds zwemmen of kanoën terwijl het water om je heen oplicht door bioluminescente algen.

Als er gasten zijn krijgt Lucas assistentie van mr. Charly. Hij verzorgt ontbijt, lunch en diner. Alles zeer eenvoudig, maar supervers. De eieren worden voor je ogen gelegd, de vis heb je misschien wel zelf gevangen en de kokosnoten komen uit de boom naast je hut.

Hutten kosten ongeveer 6 Euro per dag, voor nog zo'n 5 Euro per persoon heb je drie maaltijden en koffie en thee. Handig om zelf mee te nemen: drinkwater, lakenzak, lamp (zonne-energie), aansteker (kampvuur), anti-muggencoils, knabbeltjes en een borrel (mee smokkelen van buiten Atjeh).

[b]Pulau Tailana is even weg van alles, primitief maar onvergetelijk mooi en relaxed.[/b]

[b]Reserveren: +6281260367148[/b]

[img width=630 src=http://www.columbusmagazine.nl/images/user_images13/da619/orgineel.jpg][/img]