Sumatra

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Traditionele kleding en meer in het Karo Museum in Lingga.

Sumatra,
Indonesië


[b]De hooglanden ten noorden van het Tobameer zijn het leefgebied van de Karo. Op een aantal plaatsen zijn nog restanten van hun traditionele cultuur te vinden zoals de [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/indonesie/sumatra/reisreporter/fotos/349399.html" target="_blank"]typische clanhuizen[/url].[/b]

In het dorpje Lingga, een kilometer of 15 ten zuiden van Berastagi staan een paar mooie voorbeelden van deze bouwwerken. De woningen kenmerken zich door hun bouw bovenop een stel dikke palen. De muren daarboven hellen schuin naar buiten over en dragen het hoge dak gemaakt van palmbladeren. Kenmerkend zijn de met hoorns versierde dakpunten en de kleurige versieringen.

De vorm van de huizen is geïnspireerd op de gebedshouding van de Karo, die zelf weer de driedeling in boven- midden- en onderwereld symboliseert. Zes tot soms wel twaalf gezinnen delen de grote ruimte waar privacy ver te zoeken is. Gelukkig hebben ze allemaal ook nog huisjes op hun akkers waar ze datgene kunnen doen wat niet in het clanhuis mogelijk is.

Voor de ingang bevindt zich een uitstekende plank waar de vrouwen bevallen van hun kinderen. Alle Karo behoren tot 5 clans, waarbij het verboden is om binnen de eigen clan te trouwen. Buitenstaanders die door de Karo worden opgenomen krijgen een plekje in één van de clans toegewezen.

Na een (vrijwillige) donatie hebben wij een zeer uitgebreide rondleiding gekregen van een oudere heer. In zeer goed verzorgd, zij het wat archaïsch Nederlands vertelde hij voluit over het leven in het dorp en de tradities van zijn volk.

[b]Een goede kilometer voor het eigenlijke dorp is een bijzonder aardig museum. In één ruimte zijn diverse voorwerpen tentoongesteld die betrekking hebben op de Karo cultuur. Eigenaresse Catharina geeft bereidwillig uitleg en doet lachend een dansje met de historische maskers. Na een demonstratie hoofddoek wikkelen kleedde zij ons ook nog even aan als Karo bruidspaar. (zie profielfoto)[/b]

Na zoveel enthousiasme doe je ook hier weer graag je (uiteraard) vrijwillige donatie.

Lingga bereik je door vanaf Berastagi een opelet naar Kabanjahe te nemen en vanaf daar weer eentje die naar het dorp gaat. Welke je moet hebben is, zoals zo vaak in Azië, een gok. Reken op zo'n 5000 roepia (40 cent) voor twee personen. Wij hadden het geluk om meteen een rechtstreeks busje te pakken.

[b]De Karo worden vaak tot de Batak volken gerekend, zelf denken zij daar heel anders over. Zij beschouwen het als een belediging om Batak genoemd te worden, doe dit dus liever niet.[/b]