Borobudur

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitzicht vanaf Borobudur

Borobudur,
Indonesië


Als je de Borobudur bezoekt ga dan bij opening of zorg dat je er met de sluiting bent. Er zijn dan weinig mensen en je hebt mooi licht als je met de zo mee fotografeerde. Deze foto was tegen de zonsondergang.

De Borobudur is opgebouwd als een grote stoepa. De basis van deze stoepa is 123 bij 123 meter. De stoepa heeft negen etages; de onderste zes zijn vierkant, de bovenste drie rond. De etages vertegenwoordigen de boeddhistische kosmos. Op de bovenste etages bevinden zich 72 kleine stoepa's, die gebouwd zijn rondom één grote centrale stoepa. De grote stoepa staat symbool voor het Nirwana.

De kleine stoepa's vertegenwoordigen van onder naar boven de weg die een boeddhist moet afleggen om uiteindelijk in het Nirvana te worden opgenomen. De open gaten in de onderste stoepa's staan op hun punt en in de bovenste stoepa's vlak, horizontaal (de weg is duidelijk, het geloof stevig).

's Ochtends dient de Borobudur nog steeds als gebedsoord. Een pelgrim loopt iedere etage zeven maal rond met de klok mee. In de stoepa's bevinden zich beelden van Boeddha ; wie door de gaten in de stoepa's deze beelden aan kan raken ontvangt, volgens het lokale bijgeloof (niet volgens het boeddhisme), het eeuwige geluk.

Hotel (op 40 KM Borobudur en 16 km van Prambanan)
Brongto Hotel
JLN.Suryodiningratan 26
Yogyakarta
Indonesië
0062-274382602
http://www.agoda.com/brongto-hotel/hotel/yogyakarta-id.html