Columbus tipt: 10x Bali buiten de gebaande paden image

Columbus tipt: 10x Bali buiten de gebaande paden

In deze Bali total guide verklappen we onder andere hoe je een Balinese feestdag viert, hoe je met reuzenmanta’s zwemt en hoe je in de huid kruipt van een wereldster. Mis deze reistips niet!


Zie jij in deze uitstulping óók de bek van een dinosaurus? (Foto: James Connolly, Unsplash)

1. Pak de Balinese kalender erbij

‘Mijn beste tip voor Bali? Regel bij aankomst op het eiland direct een Balinese kalender waarop alle religieuze festivals staan. Elk dorp heeft een of meerdere tempels waar het een komen en gaan is van mensen die offers komen brengen. Er vinden ook geregeld kleurrijke processies en festivals plaats. In vissersdorpen aan de kust, zoals Amed, worden deze religieuze feestjes vaak voortgezet op het strand. Het leven op het eiland is dus letterlijk en figuurlijk één groot (strand)feest.’ —Hoofdredacteur Louise ten Have, columbustravel.nl/bali.

2. Loop over de rug van een dino

‘De T-Rex, zo wordt de uitstulpende klif bij Kelingking Beach op Nusa Penida ook wel genoemd. En ik snap wel waarom. Met een beetje fantasie zie je er een enorm, prehistorisch gevaarte in dat op het strand zijn roes ligt uit te slapen. Er loopt een pad over zijn ruggengraat, met een fraai uitzicht over de azuurblauwe zee. Heb je tijd? Volg het pad dan helemaal naar beneden en neem een frisse duik in het water.’ —Adjunct-hoofdredacteur Mark Mackintosh, columbustravel.nl/bali.

3. Snorkel met manta's

‘‘Dáár’, wees de schipper van ons krakkemikkige vissersbootje na drie kwartier varen. Hij wees naar een aantal grote zwarte vlekken in Manta Bay, voor de kust van Nusa Penida. Ik schoof onmiddellijk mijn flippers om mijn voeten, zette mijn duikbril op, klemde mijn snorkel vast en sprong opgewonden in het water. Mijn hart maakte een sprongetje. Door mijn half beslagen duikglazen zag ik een stuk of tien reuzenmanta’s, die in alle rust om me heen zwommen en me tot op een halve meter naderden. Elk met een doorsnede van een meter of vier. Dit was wildlife kijken 2.0! Ook zwemmen met reuzenmanta’s? Regel dan eerst een oversteek naar Nusa Lembongan, bijvoorbeeld als onderdeel van een snorkelexcursie, en spreek ter plekke een visser aan. Ik wist een deal te maken voor € 50, voor vier personen.’ —Redacteur Tom Aussems, columbustravel.nl/bali. 


Droom jij er ook van om te snorkelen met reuzenmanta's? (Foto: Reisreporter Dragonfly)

4. Kom tot rust in een ecoparadijsje

‘Als ik de sleutel zou krijgen van de goed verborgen bamboehouten ecolodge Hideout Bali, zou ik ’m in het naastgelegen riviertje gooien. Want zeg nou eerlijk: hier wil je toch nooit meer weg? Dit ecoparadijsje ligt in de tropische bossen aan de voet van de Gunung Agung – inderdaad, de actieve vulkaan die eind 2017 aswolken uitspuwde maar nu weer redelijk is bedaard. Je hoeft je dus geen zorgen te maken om veiligheidsrisico’s. En ook niet om de prijs, want je slaapt er al voor € 38,50 per persoon per nacht. Boeken vanaf twee nachten, airbnb.nl. Er ligt óók nog een kleinere versie in centraal Bali, de Hideout Lightroom, vanaf € 41 per persoon per nacht.’ —Redacteur Tom Aussems, columbustravel.nl/bali.

5. Ga feesten met de locals

‘Mijn favoriete Balinese feestdag is Kuningan. Op deze dag vertrekken de geesten van goden en voorouders, na een tiendaags verblijf op aarde, weer richting de hemel. Het is zaak om ze in de watten te leggen, zodat hun terugreis voorspoedig verloopt en ze de mensen op aarde gunstig gezind blijven. De geesten worden dan ook in talloze tempels op Bali vereerd met offers van gele rijst en lekkernijen. Ik mocht van een Balinese vriendin mee naar de lokale buurttempel. Ver voor het middaguur stroomt de tempel al vol. Mannen, vrouwen en kinderen komen aanlopen met manden, gevuld met offers. Die moeten eerst worden gezegend door de hogepriester. De Balinezen wachten geduldig op hun beurt in de snikhete zon. Ik duik weg in de schaduw, om het spektakel van een afstandje in me op te nemen.’ —Nicole Dautzenberg via haar persoonlijke pagina saya.columbustravel.nl.

6. Slaap in hetzelfde bed als een wereldster

In een van de vier enorme villa’s van Patal Kikian kijk je vanuit je luie stoel op de veranda of in de weelderige tuin uit over de rijstvelden en bossen rondom Sidemen. Hier heb je alle privacy die je maar kunt wensen en word je op je wenken bediend met verrukkelijk voedsel (probeer de tempeh). Hoewel de huizen van binnen wat stoffig zijn, voelt deze plek magisch en spiritueel aan — het is net alsof je je in een tempelcomplex bevindt. En wie weet, slaapt er wel een celebrity in het huis naast je. Mick Jagger, David Bowie en Roman Polanski zijn je al voorgegaan, vanaf € 57, +6281239222666. 


Ga vroeg in de ochtend en je hebt een Balinees strand voor jezelf (Foto: Reisreporter MichielScheerhoorn)

7. Ga op zoek naar een oase van rust

Toe aan rust? Maak dan de drie uur durende junglewandeling naar het goed verscholen dorpje Sambangan, waar je in totale afzondering kunt genieten van een duik in een van de natuurlijke zwembaden. Op de achtergrond zijn slechts kletterende watervalletjes te horen. Neem er ook een kijkje in de grotten. 

8. Nestel je met een flesje wijn in een getijdenpoel

Van alle strandjes langs de Bukit-kust, zoals het populaire Uluwatu Beach en Padang-Padang Beach, is het kleine en onbekende Tegal Wangi Beach onze favoriet. Aan het einde van de strook zand vullen getijdenpoeltjes zich telkens weer met vers zeewater. Als het tegen de avond laagtij wordt, viert de romantiek hoogtij; je hoeft je alleen maar met je geliefde en een flesje wijn in een van de poeltjes te nestelen. 

9. Neem plaats in een natuurlijke infinitypool

De kans is groot dat Bali over de grootste infinitypooldichtheid ter wereld beschikt. Kun jij je een peperduur nachtje in zo’n vier- of vijfsterrenhotel niet veroorloven? Maak dan de oversteek naar het eiland Nusa Penida en duik in het natuurlijke zwembad bij de Peguyangan-waterval. Je bereikt deze pool, mét uitzicht op zee, door af te dalen langs het steile trappetje. Je krijgt er óók nog een rugmassage bij, mits je plaatsneemt onder het watervalletje dat erin uitkomt. 

10. Breng een bezoekje aan The Beach

Wat ons betreft is Atuh Beach op Nusa Penida het mooiste strand van Bali. Als je niet beter zou weten zou je denken dat je op Leonardo Dicaprio’s The Beach bent belandt. Het strand ligt in een pittoreske baai, het water is lichtblauw, het zand is spierwit en er struint slechts een handvol strandgangers rond. Als je er tijdens eb komt, ligt het gekleurde koraalrif bloot.

Nóg meer Bali-tips? Schaf editie 71 aan in onze webshop.