West Bengalen

'512647' door corriedewinter '512647' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Reis over land van...

corriedewinter

We reizen na een vlucht naar Delhi over land naar Bhutan en komen daarbij in het stadje Darjeeling met de wereldberoemde theeplantages en de Toytrain waar ik al eerder een foto van plaatste. Daarna reizen we door de bergen naar het voormalige koninkrijk Sikkim, dat in niets lijkt op het India dat wij ons voorstellen. Zo zijn er de beroemde boeddhistische kloosters Pemayangtse (van de roodkapmonniken) en het grootste klooster van Sikkim: Rumtek. Een bezoek is onvergetelijk. Het is druk op de weg, want het is een belangrijke doorgangsroute die goed onderhouden wordt. Tijdens een korte stop kan ik op mijn gemak de rijstvelden bekijken. Ze liggen braak, het is nog te vroeg voor de oogst. Nu lopen er geiten en koeien die de laatste restjes opeten. Het valt me op dat het hier zo groen is. In de verte zie je enorme appel- en peren boomgaarden. De temperatuur is hier gematigd, exotisch fruit vind je er veel minder.

'225534' door Graaf '225534' door Graaf

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Bhutaanse klederdrach

Graaf

In het plaatsje Darjeeling in het noorden van India was net een demonstratie voor één Gorkhaland, als afscheiding van India. Ter gelegenheid hiervan waren dansoptredens in diverse klederdrachten. Dit zijn de typische bontmutsen en klederdracht uit Bhutan.

'509609' door corriedewinter '509609' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Hardop lezen in Sikki

corriedewinter

De schooldag is begonnen in het kleine klooster in de buurt van Gangtok, de hoofdstad van Sikkim. Het is behoorlijk koud, de kinderen dragen nog een jack of bodywarmer. De meester, een oudere leerling, gaat na het ochtendgebed met de kleintjes aan de slag met het alfabet. De officiële taal van Sikkim is het Nepali en deze taal staat ook op het schoolbord. De 'meester' wijst aan, spreekt uit en en de kinderen dreunen mee.Nu ik dit schrijf, hoor ik het weer.. Welke letters het zijn kun je hier bekijken: http://www.omniglot.com/writing/nepali.htm

'508810' door corriedewinter '508810' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Vrolijke begroeting i

corriedewinter

Van het station van Darjeeling zijn we met de Toytrain naar Ghum,een kilometer of vijf de berg op, gereisd. De Toytrain is een stoomtrein met een normale dienstregeling die over de Himalaya spoorlijn van Siliguri naar Darjeeling rijdt. De trein rijdt erg langzaam omdat het zo steil is. We hebben een paar tempels bezocht en lopen nu bergaf over een vrij smal weggetje naar Darjeeling. Het is een prachtige tocht, waar je het gewone leven meemaakt, wat voor ons weer heel bijzonder is. Zoals de manier waarop dit meisje ons begroet, met Namasté. In Sanskrit betekent ‘Namas’ 'buiging, eerbiedwaardige begroeting, en volgzaamheid of gehoorzaamheid'. Het woord ‘té’ betekent 'naar u' of 'voor u'. Namasté betekent dus 'Ik buig voor u'. Doe er haar vrolijke lach bij en mijn dag kan niet meer stuk. Tip: Neem de toytrain, maar loop vooral terug!

'500900' door hestermaasdam '500900' door hestermaasdam

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Vriendelijke dame

hestermaasdam

Kalimpong hoorde vroeger bij Sikkim maar nu hoort het bij de deelstaat West Bengalen. In de 18de eeuw veroverde Bhutan deze streek. Toen kreeg de stad zijn huidige naam: Kalim ( Bhutanees voor Gouverneur en Pong voor fort). De Britten namen het vervolgens in de 19de eeuw in. De markt in Kalimpong is erg leuk, mensen vinden het een eer om op de foto te gaan dus knippen maar!

'293224' door corriedewinter '293224' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Het is nog vroeg

corriedewinter

Als je in Darjeeling met de 'Toy train' omhoog bent gekropen en een bezoek hebt gebracht aan de verschillende kloosters op de berg,is het erg leuk om terug te lopen. Het was nog erg vroeg en behoorlijk koud. Deze dame bekeek ons wat argwanend, terwijl ze op haar balkon stond op te warmen.

'512530' door corriedewinter '512530' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Met de Toytrein naar.

corriedewinter

De Toytrain, een stoomtrein rijdt over de Himalaya spoorlijn, van Siliguri naar Darjeeling. Het is maar 86 km, maar de trein doet er lang over omdat het zo langzaam gaat. Je kunt naast de trein lopen en als je hard loopt haal je hem nog in. Er zijn bovendien 17 stations en 15 haltes. Wij reizen een stukje mee bergop, naar het plaatsje Ghum, waar we een aantal tempels willen bezoeken. Daarna gaan we teruglopen naar Darjeeling, geïnspireerd door het motto dat op de trein staat: SERENDIP: Afgeleid worden van de route, omdat men onderweg iets anders/leukers is tegengekomen. Zoals je ziet doet de stoomtrein zijn naam eer aan, de stoom blijft in de nauwe straten hangen. Helemaal links zie je in het raam de weerspiegeling van het voorste deel van de trein, de weg is namelijk heel bochtig.

'297377' door corriedewinter '297377' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Trots

corriedewinter

We zijn op weg naar Gangtok, de hoofdstad van het bergstaatje Sikkim. In Sikkim komen 600 soorten orchideeën voor en wij bezoeken de Orchid Sanctuary, met maar liefst 500 verschillende variëteiten. De tuin is prachtig aangelegd, maar helaas voor ons is er nauwelijks een orchidee te zien. Misschien niet het juiste seizoen? Het is zondag en in een paviljoen is een kinderbijeenkomst bezig. Het lijkt een zondagsschool, want de kinderen moeten één voor één een 'gebed' opzeggen. De piepjonge meester noteert het resultaat in een boekje. Aandoenlijk..

'484876' door corriedewinter '484876' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Monnikenwerk in Sikki

corriedewinter

Het is begin mei, het water in de Teestarivier, de grensrivier tussen Sikkim en West Bengalen staat laag. Het ministerie van Irrigation & Floodcontrol is bezig met waterwerken in de bedding van de rivier. Het werk vindt langs de hele rivier plaats, tot de Baker Vallei en de Brahmaputra in Bangladesh toe. Hier zijn grindwerkers bezig. Zij hakken grote stenen met de hand tot grind. De steentjes worden elders gebruikt voor de wegen en/of om de rivier in toom te houden. Het is nu nog niet zo warm, maar de zon is wel sterk. De blauwe zeilen zijn dan ook hard nodig.

'511602' door hestermaasdam '511602' door hestermaasdam

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Markt Kalimpong

hestermaasdam

Vroeger hoorde Kalimpong bij Sikkim nu hoort het bij de deelstaat West Bengalen. Er is een grote markt in de stad waar van alles te zien is. Deze vriendelijke oude dame verkocht groenten

'277428' door corriedewinter '277428' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Etenstijd!

corriedewinter

Wij eten zo rond 18:00 uur, maar dat is zeker in een klooster in India niet het geval. Deze jonge monnik uit het enige klooster in Sikkim waar de Bon religie wordt beleden slaat op de gong voor het middagmaal, waarna men niet meer eet. Bon is de oudste godsdienst van Tibet en is door Tibetaanse vluchtelingen meegenomen naar Sikkim.

'486575' door Rhodaxx '486575' door Rhodaxx

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Monniken in Sikkim

Rhodaxx

We reizen door Sikkim op weg naar Bhutan en bezoeken verschillende kloosters. Hier zijn we aangekomen bij het Yung Drung Kundrak Lingbon klooster. Dit klooster, dat werd gevestigd in 1984, is het enige klooster in Sikkim van de preboeddhistische Bon-religie. De monniken die er wonen zijn veelal arme jongeren van 6-18 jaar die hier onderwijs en eten krijgen. Ze maken graag een praatje met je om hun Engels te oefenen. Sikkim wordt door sommige reizigers gezien als doorreis gebied naar Bhutan maar ik vind dit deel van India op zich ook zeer de moeite waard.

'360700' door corriedewinter '360700' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Wie de jeugd heeft,..

corriedewinter

Toen we terugkwamen van een klim naar het Nyingma klooster (17e eeuw) in Pemayangtse, West-Sikkim, zijn we gestopt bij de Denjong Pema school. De school is opgezet door de Muyal Liang Trust, die 250 kinderen van het platteland gratis onderwijs en onderdak verschaft. Weeskinderen en weduwen werken als vrijwilliger. Er is een bakkerij, een theeplantage en een kleine weverij, waar de kinderen een vak kunnen leren. Hier zie je oudste leerlingen van de school. Dankzij de Trust ziet de toekomst er goed uit voor hen: 'If you have not studied the alphabet at a young age, you will not identify the letters when old'. Meer inspirerende foto's van schoolklassen ( een prachtig project van Julian Germain) zijn te zien in het Nederlands fotomuseum in Rotterdam (zie mijn tip)

'378195' door corriedewinter '378195' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Ik word later..

corriedewinter

In Sikkim zijn de kloosters heel toegankelijk en het is meestal geen probleem om binnen te fotograferen. Hier zie je een van de weinige vrouwelijke novicen. Meisjes moeten namelijk aan veel meer regels voldoen. Misschien heeft het ermee te maken dat de Boeddha in het begin geen vrouwen in de orde wilde hebben, zelfs niet toen zijn tante vroeg of ze non mocht worden. Deze Mahaprajapati, die Boeddha zelf had opgevoed omdat zijn moeder overleden was, bleef aandringen, ook toen de Boeddha weigerde haar als non te accepteren. Uiteindelijk was het pleidooi van Ananda, de belangrijkste leerling van Boeddha, nodig om toestemming te krijgen. Uit de noodzaak door de samenleving geaccepteerd te worden kregen de nonnen uiteindelijk acht extra regels en een verzameling van 100 extra voorschriften: bijvoorbeeld altijd met zijn tweeën op bedelronde. Dit meisje is pas in het klooster. Zij komt hier om een opleiding te volgen, die haar ouders anders niet zouden kunnen betalen. Ze is nog niet ingewijd; haar haren moeten nog afgeschoren worden.

'514901' door hestermaasdam '514901' door hestermaasdam

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Kleurige markt

hestermaasdam

Kalimpong is een hill station in de Himalaya in de Indiase staat West-Bengalen. Het ligt op een gemiddelde hoogte van 1.247 meter. Er is een grote markt waar veel te zien is. Mensen vinden het erg leuk om op de foto te gaan, als je van 1 persoon een foto maakt zie je vanuit je ooghoek dat de buurman/vrouw al in de houding gaat zitten voor de volgende foto. Al vind ik die persoon niet zo fotogeniek knip ik toch maar want je wilt ze toch niet teleurstellen.

'353326' door corriedewinter '353326' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Wachten op mama

corriedewinter

Als je terugkomt van een klim naar het Nyingma klooster (17e eeuw) in Pemayangtse, West-Sikkim, zie je op de terugweg naar Pelling een opvallend bord staan: Het is van de Denjong Pema school. De school is opgezet door de Muyal Liang Trust. 250 kinderen van het platteland (tribal children) krijgen daar gratis onderwijs en onderdak. Oudere (wees)kinderen en weduwen werken daar als vrijwilliger. Tegenover de school is de Lotus Bakery. De Bakkerij is opgezet om de oudere leerlingen van de school een vak te leren en om geld te genereren voor de school. Je kunt daar de heerlijkste citroentaart van Sikkim eten, maar de rest is ook niet te versmaden. Er is ook een theeplantage en een kleine weverij . De moeder van dit kindje is thee aan het plukken en haar dochtertje vindt het maar zozo dat wij naar haar zwaaien. Die grote blanke mensen zijn best eng..

'507524' door corriedewinter '507524' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Op Hoogte naar Bhutan

corriedewinter

We reizen vanuit Darjeeling in West Bengalen over vele passen boven de 200 meter om uiteindelijk bij Phuentsholing de grens met Bhutan te passeren. De hoofdwegen over de passen zijn goed onderhouden, je kunt er met gewone busjes rijden. Vanaf een van de passen zie je een gebied dat vrij dicht bevolkt is; overal zie je huizen en bebouwd land. De huizen zijn in West Bengalen nog verschillend, in Bhutan zijn strengere bouwvoorschriften, dit om de eigen cultuur en architectuur te behouden.

'553699' door hestermaasdam '553699' door hestermaasdam

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Himalaya

hestermaasdam

We rijden vandaag naar twee kloosters; Phodong en Labrang klooster liggen niet ver ten noorden van Gangtok , je hebt wel een volle dag nodig om deze 2 kloosters te bezoeken. De wegen zijn slecht en angstaanjagend smal. Nu stralend weer en we hebben prachtige uitzichten.

'354038' door corriedewinter '354038' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Retraite

corriedewinter

De kloosters in Sikkim zijn zeer toegankelijk en de overwegend jonge monniken laten je met plezier zien hoe zij leven. De kinderen gaan naar het klooster omdat ze daar een opleiding krijgen en blijven over het algemeen niet zo lang. Als je echt een religieuze studie wilt volgen, duurt deze meer dan twaalf jaar. Het is warm en de meeste jongens zijn naar binnen gegaan om wat te rusten en huiswerk te maken. De kamers zijn sober ingericht: een bed en een kastje met boeken met wat foto's van de plaatselijke goeroe. Deze jongen kijkt wat dromerig voor zich uit. Van studeren zal weinig komen denk ik.

'345737' door corriedewinter '345737' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Dikke vrienden in het

corriedewinter

Deze kinderen wonen in het Labrangklooster in Sikkim, in de buurt van de hoofdstad Gangtok. Labrang hoort tot de nyingma, de oudste school binnen het Tibetaans boeddhisme; nyingma betekent oud. Men hanteert hier dus nog de oudste vertaling van Boeddhistische geschriften (8e eeuw), terwijl de meeste andere stromingen de nieuwe vertaling uit de 11e eeuw gebruiken. De nyingma's zijn uniek en hebben weinig bekendheid, omdat ze nooit politieke macht hebben gehad. Er is een geestelijk leider per streek of klooster en veel lama's zijn niet celibatair. Hoewel de oude geschriften bestudeerd worden, wonen er niet zoveel oudere monniken in het klooster. De kinderen vinden het prachtig dat wij hen komen bezoeken en willen van alles van ons weten. We laten kaarten van Nederland zien en kijken bij het schooltje, dat straks begint. Onderwijs is niet verplicht in Sikkim; de kinderen worden vaak thuisgehouden om mee te helpen op het land, of ze worden naar het klooster gestuurd omdat hun ouders te arm zijn om het onderwijs te betalen.

'333799' door Rhodaxx '333799' door Rhodaxx

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Van bovenaf

Rhodaxx

Deze man in loopt op het marktplein in Darjeeling en heeft boodschappen gedaan. Ik zie een paar vleugels uit zijn mand steken, maar verder weet ik niet wat er in zit. Zijn gezicht is niet helemaal te zien.

'511865' door hestermaasdam '511865' door hestermaasdam

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Wegwerkzaamheden 1

hestermaasdam

We rijden van Darjeeling in West Bengalen naar Pelling in Sikkim. Een rit door de bergen met bijzonder slechte wegen en zo smal dat de spiegels van de jeep ingeklapt moeten worden als we iemand tegenkomen. Gelukkig wordt er aan de weg gewerkt dus het wordt iets beter.

'484840' door corriedewinter '484840' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Ook dit is India

corriedewinter

Hier kijk je op de Teestarivier, die bijna heel Sikkim doorkruist. Het is de grensrivier tussen Sikkim en West-Bengalen, hij gaat over in de Brahmaputra en eindigt in Bangladesh. Het uitzicht is schitterend. In deze tijd (april, mei) staat het water laag, dus je kunt er nu niet raften. Het is tijd voor waterwerken in de bedding, bijvoorbeeld om erosie tegen te gaan. Rechts boven loopt de weg, wij rijden naar de grenspost in de vallei tussen Sikkim en West-Bengalen, een prachtige tocht.

'561507' door corriedewinter '561507' door corriedewinter

IndiaWest Bengalen

IndiaWest Bengalen

Met de stoomtrein naa

corriedewinter

We wachten op de stoomtrein die ons van Darjeeling naar Ghoom brengt, waar we verschillende tempels willen bezoeken. De z.g. Toytrain is een stoomtrein met een normale dienstregeling die over de Himalaya spoorlijn van Siliguri naar Darjeeling rijdt. Het is de enige mogelijkheid om de 86 km per trein af te leggen en het hoogste wat een stoomlocomotief kan bereiken. In Darjeeling rijd je nog een kilometer of vijf de berg op en dat is wat wij gaan doen. De trein, met de machinist voorop de locomotief, rijdt in de smalle straat vlak langs de huizen, die dan ook zwart uitgeslagen zijn. Onderweg stopt de trein een paar keer, o.a. bij de Batasia Loop, waar de trein een enorme bocht maakt en waar een monument voor de Ghorka soldaten is opgericht. Ze hebben dapper gevochten voor hun onafhankelijkheid. Zoals je ziet wordt er druk gewerkt om het spoor intact te houden.