West Bengalen

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Meisje in het klooster

West Bengalen,
India


In het klooster waar de jongens even niets te doen hadden, kwamen we ook dit meisje tegen. Zij is een van de weinige vrouwelijke novicen die we in Sikkim zagen, omdat ze aan veel meer regels moeten voldoen.
Misschien heeft het ermee te maken dat de Boeddha in het begin geen vrouwen in de orde wilde hebben, zelfs niet toen zijn tante en pleegmoeder vroeg of ze non mocht worden. Deze Mahaprajapati, die Boeddha zelf had opgevoed omdat zijn moeder overleden was, bleef aandringen, ook toen de Boeddha weigerde haar als non te accepteren. Uiteindelijk was de aandrang van Ananda, de belangrijkste leerling van Boeddha, nodig om toestemming te krijgen. Uit de noodzaak door de samenleving geaccepteerd te worden kregen de nonnen uiteindelijk acht extra regels en een verzameling van 100 extra voorschriften: bijvoorbeeld altijd met zijn tweeën op bedelronde.
Dit meisje is pas in het klooster. Zij komt hier om een opleiding te volgen, die haar ouders anders niet zouden kunnen betalen. Zoals Ria terecht opmerkte, zijn haar haren nog niet afgeschoren, dus ze moet nog ingewijd worden.