Uttar Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lucknow; de perfecte stop tussen Varanasi en Agra

Uttar Pradesh,
India


In februari/maart van dit jaar heb ik ivm een project 3 weken verbleven in de hoofdstad van Uttar Pradesh, Lucknow. Voordat ik ging heb ik wat mensen naar hun mening gevraagd over deze middelgrote stad in het noorden van India. De meningen waren niet echt positief. Shit-hole was de meest genoemde term....
Maar ik kwam er achter dat er voldoende redenen zijn om Lucknow (precies in het midden tussen de drukbezochte steden Agra en Varanasi) met een bezoekje te vereren. Naast het feit dat het een aardig en schoon centrum heeft met veel leuke winkels, zijn er 3 grote attracties die Lucknow de moeite waard maken.

1. [url="http://www.lucknow.org.uk/tourist-attractions/british-residency.html" target="_blank"]Residency[/url]; een complex vol ruïnes van het voormalig verblijf van de Engelsen. Na een opstand in stukken geschoten, maar nu een oase van rust met veel schaduw, bomen, bankjes en mooie vervallen gebouwen.

2. De [url="http://www.up-tourism.com/heritage_lucknow.htm" target="_blank"]heritage walk[/url] rond Bara Imambara; oftewel de oude stad met schitterende gebouwen, waaronder diverse oude moskeeen, een paleis, haveli's een prachtig gebouw wat van binnen een labyrint blijkt te zijn (neem een gids....ik heb 45minuten naar de uitgang moeten zoeken...). Persoonlijk vind ik dit complex mooier dan Fatepur Sikri!

3. [url="http://en.wikipedia.org/wiki/Ambedkar_Memorial" target="_blank"]Ambedkar Memorial;[/url] een modern 'over de top' complex van pilaren, olifantenstandbeelden, budha-beelden, tempels, bijzondere bomen ter ere van de Dalit-leiders (kastenlozen) van Uttar Pradesh.

Kortom, als je in de buurt bent....blijf even hangen!