Uttar Pradesh

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Fathepur Sikri

Uttar Pradesh,
India


Bijna 40 kilometer ten westen van Agra vind je de 16e-eeuwse stad 'Fatehpur Sikri' ('De stad van de overwinning').Het is goed te bezoeken als dagtocht vanaf Agra met een locale bus.

Neem de bus vanaf het Agra Idgah station (18 rupees, 1 uur, bus terug tot ongeveer 7 uur). Neem de bus die rechtstreeks naar Fathepur gaat (niet Bhaktapur) en let erop dat de vertrekplaats later op de dag vanaf een andere plaats is! Wij moesten een riksja voor ongeveer 8 minuten nemen naar de plek waar de bus weer vertrok (langs de kant van de weg, luister goed naar de man die 'agra! agra!' vanuit de bus roept en houdt dan de bus aan).

Fathepur Sikri is een prachige stad met bijzondere architectuur, gebouwd door de Mogoelheerser Akbar de Grote ter ere van de moslim soefie-heilige Salim Chishti, die de keizer voorspelde 3 zonen te krijgen. De stad heeft een bijzondere sfeer, omdat het (al wordt het drukbezocht door zowel Indiase als buitenlandse toeristen) eigenlijk een verlaten stad is. Het duurde 15 jaar om het hele complex te bouwen, maar al na enkele jaren werd het door een drinkwater tekort alweer verlaten.

De Jama Masjid is de moskee op het eerste plein waar je vanaf de bushalte aankomt, door de enorme 'Buland Darwaza' (overwinningspoort). Je vind er ook de tombe waar Salim Chishti ligt, een bedevaartsoord voor kinderloze vrouwen.
Als je het eerste plein aan de oostkant verlaat, kun je linksaf naar de "Hiran Minar", een bijzondere toren met versierselen die aan de slagtanden van olifanten doen denken. Rechtsaf kom je bij de ingang van de rest van het complex (entree 260r)

Het eerste gebouw dat je tegenkomt is het 'Palace of Jodh Bai', gebouwd rond een binnenplaats en versierd met Hindu kolommen, Islamitische koepels en blauwe Perzische dakpannen.

De dames krijgen binnen het complex goed de aandacht. Het 'palace of the Christian wife' werd gebruikt door Akbar's vrouw Mariam. In de 'Birbal Bhavan' woonden zijn twee oudere vrouwen. Ook is er een prachtige tuin te vinden, speciaal voor hen aangelegd.

De 'Panch Mahal' met 5 verdiepingen werd vroeger door de hofdames gebruikt. De onderste verdieping bestaat uit 84 verschillende kolommen.

Een goede kaart is te vinden op de website [url="http://www.art-and-archaeology.com/india/fatehpur/fatmap1.html" target="_blank"]Ancient India[/url]. Klik op de verschillende gebouwen en bekijk foto's en beschrijvingen. Als je liever bewegende beelden wilt zien, kan ik je de [url="http://whc.unesco.org/en/list/255/video" target="_blank"]World Heritage Convention[/url] website aanraden.