India image

India


Reviews

India
Azië
Pimwestenberg

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

* Welk cijfer geef je deze bestemming?
* Welke Columbus Factor geef je deze bestemming?
hoe bijzonder is deze plek en hoe ver ga je buiten de gebaande paden?
1. Platgelopen door massa's toeristen
2. Veel toeristen, maar nog te doen
3. Gebaand pad, maar toch rustig
4. Bestemming buiten de gebaande paden
5. Wauw, hier voel je je nog een echte ontdekkingsreiziger
Wanneer was je hier?
Je review moet minstens 150 en mag maximaal 1500 karakters bevatten. Momenteel zijn het 0 karakters.
Nog een pluspunt
Nog een minpunt
9
India Agra
Rikpijnenburg was hier 01 Nov 2019
Agra is een bijzondere en buitengewoon magische plek. De spirituele aanwezigheid hier voel je bijna nergens anders in de wereld. Agra staat natuurlijk bekend om de Taj Mahal. Voor wie niet zoveel op heeft met toeristische plekken en denkt dat de Taj Mahal maar 'een gebouw' is wil ik zeggen: Think again! Wanneer je naar de Taj Mahal toe rijdt, is vanaf de wijde omtrek dit immense bouwwerk al te zien. Er hangt een mysterieuze gloed mist over de velden rondom het bouwwerk en de zon heeft net andere kleuren dan normaal. Eenmaal bij dit mausoleum (want dat is het) aangekomen word je overvallen door hordes toeristen en verkopers. Echter, baan je een weg door de toegangspoort en vanaf het moment dat je de hoek om komt en de Taj Mahal met je eigen ogen ziet, vergeet je alles om je heen. De Taj Mahal staat op een plateau, waardoor je een perfect zicht hebt. Het marmer is nog steeds in perfecte staat. Je kunt naar binnen en een klein rondje lopen en je verbazen dat binnen veel kleiner is dan je van de buitenkant zou denken. Uren kun je hier spenderen, gewoon kijkend naar 'een gebouw', maar wel een gebouw dat leeft, dat door de zon ieder uur een andere kleur heeft, dat mystiek en spiritualiteit ademt, dat gewoon terecht een wereldwonder is! Maar Agra is nog veel meer dan de Taj Mahal. Zo kun je naar de baby Taj en het Agra fort, beiden bouwwerken die maar weinig onderdoen voor hun wereldberoemde broer. Kortom: Agra is een must-do als je van reizen houdt, zeker als je naar India gaat!
Stad
 • Een van de wereldwonderen
 • Goedkoop
 • Het echte authentieke India
 • Paleizen en tempels nog in perfecte staat
 • Veel verkopers
 • Veel toeristen
Review geplaatst op 2020-04-12
8
India Orang-national-park
Doppie was hier 31 Mar 2019
Kaziranga National Park in Assam is het kroonjuweel van de natuurbescherming in noordoost India. Hier leeft tweederde van de wereldpopulatie indische neushoorns naast een keur aan andere (bedreigde) diersoorten. Kazi is een bezoek meer dan waard maar het kan er, zeker op indiase hoogtijdagen, erg druk zijn. Een mooi alternatief is Orang N.P., westelijker gelegen op de andere, noordelijke, oever van de Brahmaputra. Orang wordt ook wel Mini Kazi genoemd. Landschappelijk gezien lijkt het sprekend op de grote broer: velden met metershoog olifantengras afgewisseld met stukken bos en meerdere beels (meren) die groeien en krimpen met het regenseizoen. Ook qua wildlife zijn de overeenkomsten groot: een behoorlijk aantal neushoorns, olifanten, herten en tijgers bevolken het park. Diverse soorten roofvogels en ooievaars en vele soorten kleinere vogels laten zich zien. Wat je niet veel ziet zijn andere bezoekers, Orang heb je vaak voor jou alleen. Vooral aan het begin van en net na de moesson is de junglervaring in het dan intens groene reservaat overweldigend. Orang ligt op circa 3 uur rijden van Guwahati. Het zeer basic Green Planet Resort is eigenlijk de enige serieuze overnachtingsmogelijkheid. Het ligt op kruipafstand van de toegangspoort. My Wild India van fotograaf/schrijver Pralay Lahiry kan je helpen met boeken. Zij wisten ook een overnachting te regelen in de Inspection Bungalow midden in het park. Sundowner met tijgergebrul en een grazende neushoorn op 10 meter.......
Natuurgebied Excursie Highlight
 • Wildlife
 • Weinig andere bezoekers
 • Landschap
 • Overnachten in de IB
 • Heeft niet de grote groepen dieren zoals Kaziranga
 • Accommodatie beperkt
Review geplaatst op 2019-06-04
9
India Karnataka
Sidonius was hier 28 Feb 2019
Het leuke van reizen vind ik dat je steeds weer nieuwe culturen ontdekt en inzichten opdoet. Ook tijdens onze recente reis door Zuid India is er een wereld voor mij opengegaan waar ik geen weet van had. Zoals de archeologische site van Hampi. Een staaltje cultuur- en architectuurgeschiedenis dat zeker kan tippen aan die van de Inca’s en Maya’s. Hampi heeft een oppervlakte van 30 km2 en bestaat uit een gebied met honderden tempelruïnes in een surrealistisch rotslandschap. Het beleefde zijn hoogtijdagen in de 16e eeuw toen het na Beijing de grootste en belangrijkste handelsstad van Azië was. Bezoek Hampi bij zonsopkomst en geniet van de magie die de site dan uitstraalt; de rotsen en tempels gloeien rood op in de ochtendzon. Maar Karnataka heeft nog veel meer bijzonders te bieden! Zoals de prachtige Hoysalatempels van Belur en Halebid uit de 11e-14e eeuw met hun oogverblindende en gedetailleerde beeldhouwwerk. In de koningsstad Mysuru kijk je je ogen uit op één van de fotogeniekste markten van India, de Devarajamarkt. De geuren en kleuren zijn een lust voor de zintuigen. Het indrukwekkende paleis van de voormalige maharadja’s lijkt zó uit de Sprookjes uit duizend en één nacht gestapt. Kortom: Karnataka is een bezoek meer dan waard. Er zijn nog nauwelijks westerse toeristen. De natuur mag er wezen met kokospalmplantages, rijstvelden, suikerriet. En wie graag wildlife spot: in Karnataka kun je nog tijgers en olifanten in het wild tegen komen. Ik zeg: doen!
Regio
 • De Devarajamarkt in Mysuru
 • Prachtige paleizen in Mysuru
 • Rustig om te bereizen
 • Nauwelijks westerse toeristen
 • Bijzondere beelhouwkunst in Belur en Halebid
 • eeuwenoude cultuur en architectuur in Hampi
 • geen minpunt
Review geplaatst op 2019-03-14
8
India Manipur
Doppie was hier 28 Feb 2019
Jarenlang was Manipur een no-go-area, de Indiase deelstaat in het verre noordoosten van India werd geteisterd door etnisch geweld. Gelukkig is de situatie inmiddels aanzienlijk verbeterd, een enkele keer laait het geweld nog op in de berggebieden aan de grens met Myanmar, maar de voor de reiziger interessante regio's zijn veilig. Wat je niet mag missen is een bezoek aan Ima Keitel, de markt van de moeders, in de hoofdstad Imphal. Zo'n drieduizend vrouwen runnen deze markt waar alles te koop is van verse groente tot het zeer fraaie traditionel handwerk. Voor de liefhebber van mooie landschappen is een bezoek aan de Dzuko Valley een aanrader, vooral als op een mooie dag de schaduw van de wolken over de groene heuvels en dalen glijdt. Voor mij was het absolute hoogtepunt van ons bezoek aan Manipur Lake LokTak. Dit grote meer ligt centraal in de vallei van Imphal. Zeer bijzonder zijn de drijvende eilanden gevormd van Phumdi een massa bestaande uit vegetatie, grond en restanten organisch materiaal. Lokale vissers vormen hiervan grote cirkels waarbinnen zij de vis kweken die in hun levensonderhoud voorziet. Het zuidelijke deel van het meer wordt gevormd door Nationaal Park Keibul Lamjao, het enige drijvende nationala park ter wereld. Hier leeft nog een kleine populatie Sangai's, de dansende herten van Manipur. Verder zijn hier nog diverse andere soorten herten, vogels en kleine katachtigen te spotten. Moirang aan de rand van Loktak is de uitvalsbasis voor tochten in dit gebied.
Regio
 • Stammencultuur
 • Uniek landschap van Lake Loktak
 • Accommodatie beperkt en relatief duur.
 • Slechte infrastructuur, reken op lange reistijden
Review geplaatst op 2019-04-17
8
India Majuli
Doppie was hier 31 Dec 2018
Majuli is het grootste, bewoonde, riviereiland ter wereld. Het ligt aan de noordkant van de Brahmaputra, de megarivier die Assam in tweeën deelt. Majuli is de thuisbasis van het Neo-Vaishnavisme, een monotheïstische variant van het hindoeïsme die Vishnu als de hoogste vereert. Verspreid over het eiland liggen zo'n 20 satra's waar deze godsdienst wordt beleden en onderwezen. Het merendeel zijn 'gewone' kloosters waar monniken een eenvoudig leven leiden. Een aantal heeft zich toegelegd op culturele activiteiten. Zo is het kleine Chamaguri Satra leverancier van maskers die worden gebruikt bij toneel- en dansvoorstellingen die door andere satra's worden verzorgd. De makers geven graag een demonstratie van hun kunnen; wij hebben gefascineerd zitten kijken hoe ze met simpele middelen zeer expressieve, bewegende, koppen maken. Ter plekke kun je het beste informeren of en waar een voorstelling te zien is. Een goede tijd om Majuli te bezoeken is eind januari/ begin februari als een groot cultureel festival op het eiland gehouden wordt. Majuli is over land bereikbaar via de noordelijke route maar veel leuker is om vanaf Jorhat op de zuidoever de ferry te nemen. Auto's worden tot op de millimeter naast elkaar geplaatst op de smalle boten. Brommers en motoren gaan op het dak van de kajuit en elke vrije plek wordt gevuld met allerhande goederen. Dit alles gebeurt zoals overal in India uitermate 'gestructureerd'. Accommodatie is beperkt tot homestays en een resort van de staat.
Regio
 • Mooie natuur
 • Overtocht per ferry
 • Cultuur van de Satra's
 • Accommodatie beperkt
Review geplaatst op 2020-01-21
8
India Varanasi
Sofiecelis was hier 31 Oct 2018
Ik wil een bezoek aan Varanasi heel hard aanradeb. Varanasi is 1 van de meest spirituele plaatseb op aarde, de stad waar 1000den indiërs dagelijks de heilige Ganges komen vereren dmv dagelijkse ceremonies en afscheid nemen van hun dierbaren. Dit speelt zich allemaal af langs de rivier en de 10tallen ghats (poorten/trappen) die hiertoe leiden. Maak zeker een boottocht met zonsopgang wanneer de stad ontwaakt en de lichte mist ruimte maakt voor de zon en ga om 17 a 18u naar de avondceremonies kijken. Op elk moment van de dag speelt er zich echter wel iets anders af aan de rivier; boedhisten die ceremonies inoefenen, badende mensen, mensen die kleding en lakens wassen inde rivier, sadhus die zich naakt insmeren met as van doden... opgelet voor de brahmanen; zij zijn niet altijd te vertrouwen en willen bvb geld van toeristen aftroggelen in ruil voor geld. Je herkent hen aan hun oranje gewaad en dreadlocks. Verdwaal op weg naar huis in de wirwar van autovrije straatjes naast de ghats. Hierbuiten is er in varanasi weinig te zoeken; het verkeer is enorm druk en chaotisch, er zijn geen andere bezienswaardigheden.
Stad
 • Uniek
 • Spiritueel
 • Veel verkeer en smog in de stad zelf
Review geplaatst op 2018-02-15
9
India
Ella was hier 15 Mar 2018
PROLOOG Ik stap uit het vliegtuig in Delhi en een vochtige,warme lucht komt me tegemoet. Tegelijkertijd voel ik me een moment intens gelukkig. Ja, ik ben er weer. Ik werd ontroerd en rook India al bij het uitstappen. Het vertrouwde luchtje , zoetig, weeïg, ik kan het niet omschrijven, tot een uitgebreide tot een uitgebreide uit het is gewoon een typisch India geur. Denk dan ook aan de heerlijke jasmijn...! Buiten het vliegveld was het een chaos van mensen , vele voertuigen, beesten en armoedige huisjes of tenten waar de mensen wonen,maar ook op straat lagen mensen te slapen. Alle prikkels en indrukken kwamen weer keihard op me af. Maar ik, ik voelde me er weer helemaal op m,n gemak en dat gevoel ging de hele reis niet meer over. Een fietsriksja vind ik spannend. Die jongens en mannen fietsen zich te barsten, transpireren veel, het is keihard werken een slopend bestaan voor een paar roepies. Als het hen te zwaar wordt, dan trekken ze de fiets ( meehelpen wordt nauwelijks geaccepteerd, maar bij uitzonderingen stap ik toch even uit,maar ik zit dus "decadent"op een bankje. Af en toe met een schuldgevoel, maar van de andere kant bezorg jij ze werk. EPILOOG Ik heb in India veel intense contacten met de bevolking gehad. Dit waren b.v korte contacten met handen en voeten (maar zo ontzettend waardevol),Respect naar elkaar, een open "mind", cultuur, en met een open ,natuurlijke dus echte interesse daar haal ik het geluk uit. Ik houd van India.
Land
 • verrassend
 • kleurrijk
 • lange wachttijden vliegreis
Review geplaatst op 2018-03-15
10
India
Ans was hier 15 Mar 2018
Een fantastische boottocht per veerboot van Alleppey naar Kollam. Duurde 8 uur en vanaf de backwaters een prachtig uitzicht op het leven van alledag in de dorpjes waar we langs voeren. Wij waren de enige buitenlandse toeristen op de boot en het was prima geregeld met een mooi verzorgde lunch onderweg in een restaurant aan het water.
Land
 • niet toeristisch
 • ik weet niets negatiefs
Review geplaatst op 2018-03-15
9
India
C. was hier 15 Mar 2018
In januari/februari 2016 een individuele rondreis gemaakt door Zuid-India. De natuur is prachtig en het is er zeer groen. Heel anders als andere gebieden in India. Prachtige tempels en vooral de mooie provincie Kerala met zijn backwaters is zeer de moeite waard. De mensen zijn zeer vriendelijk. We hadden 2 nachten in een mooie heritage kamer geboekt in Kasaragod, Thalathoor Heritage. We hadden veel geluk want 10 februari 2016 was de viering van Theyyam. Dit is een traditie van 2000 jaar oud die de familie Nair al 100 jaar in stand houdt waarvan 75 jaar bij de tempel, 50 meter van de homestay. Dan heb je een ontmoeting met God midden in de nacht. Het was een mooie en nooit meer te vergeten ervaring.
Land
 • mooie groene omgeving
 • vriendelijke bevolking
 • hele mooie hindoe tempels (Madurai)
 • De plaats Athoor aan het meer (veel vogels)
 • Een bestemming waar het nog rustig is
 • veilige bestemming
 • Veel afval langs de weg maar dat is India!
Review geplaatst op 2018-03-15
9
India
Karin was hier 15 Mar 2018
Mijn man ik waren een reis aan het zoeken en zeiden tegen elkaar , waarom eens niet India! We hebben dan een rondreis geboekt omdat een eerste keer in zo een onbekend land voor ons , wij ons toch beter voelde met wat begleiding . Wel ik kan zeggen dat het een prachtig land , maar ook een soms verschrikkelijk land is . De tegengestelden tussen arm en rijk valt nergens zo op als in India, mensen die op straat slapen , hele gezinnen naast een autosnelweg met het hoofdje van de baby op een paar cm van de wielen van een vrachtwagen die voorbij raast. Dus de rondreis ging van start in Delhi waar we de pracht en praal van de Tasj Mahal zagen om dan verder te reizen met de bus naar Jaipur met zijn prachtige paleizen , daar hebben we dan de nachttrein genomen naar Varranasi . En de trein nemen in India is een belevenis op zich . Zit je daar in de trein die stopt in elk station en deze werd vuiler met de duur van de rit , s'morgens komt dan een man met een borstel , keert al het vuil bij elkaar , deur open van de trein terwijl deze rijd en keert al het vuil gewoonweg buiten . Na een lange rit komen we s'morgens aan in Varranasi een heilige bedevaartplaats en een plaats waar Indiërs gaan die ziek en oud zijn in de hoop daar te sterven . De stad was vol gelovige mensen in de meest prachtige kleuren gekleed . Deze stad heeft op mij het meeste indruk gemaakt . Zeker het machtige ritueel bij zonsondergang was een kippenvel moment . India is de moeite om naar toe te reizen .
Land
 • Kleurrijk, prachtige gebouwen en paleizen
 • Het afval dat er overal ligt .
Review geplaatst op 2018-03-15
9
India Rajasthan
Ikaro was hier 15 Mar 2018
Rajasthan is een populaire reisbestemming, maar er zijn nog onontdekte parels. Mijn grote favoriet is de Vallei van Ajabgarh. Ik heb er een fiets- en wandeltocht door verschillende dorpen gemaakt. Heerlijk. Er is nauwelijks verkeer en het aantal ‘fotomomenten’ is groot: aan waterpijpen lurkende oude mannetjes, onkruid wiedende boeren op de rijstvelden, douchende kinderen bij de waterpomp, etc.
Regio
Review geplaatst op 2018-03-15
7
India Mumbai (Bombay)
Mark was hier 15 Mar 2018
Ik vond het dakterras van het Four Seasons helemaal te gek. De prijzen voor een drankje zijn er niet van de lucht, en je bent uiteraard niet de enige toerist, maar het uitzicht over de stad is ronduit spectaculair en je hebt geheid een onvergetelijke avond. Ik ben er zelfs een paar Bollywood-sterren en filmbonzen tegen het lijf gelopen!
Stad
Review geplaatst op 2018-03-15
8
India Kerala
Saphira was hier 15 Mar 2018
Kappil Beach staat met stip op nummer 1 op mijn lijstje van de mooiste stranden van Kerala. Op de nabijgelegen klif heb je een fantastisch uitzicht op de Arabische Zee. Dagelijks rond half acht 's ochtends komen de vissers terug van hun nachtelijke jacht en varen hun kleine houten boten het strand op. Uiteraard koop je van hen een verse vis die je bij de lunch op je barbecuevuurtje gooit!
Regio
Review geplaatst op 2018-03-15
9
India Pobitora-wildlife-sanctuary
Doppie was hier 31 Jan 2018
Pobitora is een echt wonder van natuurbehoud, hier werken parkwachters, dorpelingen en lokale ondernemers in toerisme samen aan het in stand houden van dit unieke gebied. De kern van het reservaat is een moerassig gebied wat van oudsher niet geschikt was voor agrarisch gebruik. In de jaren 60 van de vorige eeuw doken hier opeens een aantal Indische neushoorns op die vermoedelijk uit verderop gelegen reservaten als Laokhowa en Orang afkomstig waren. ​Pobitora Wildlife Sanctuary meet maar een bescheiden 16 vierkante kilometer. Met een populatie van tegen de 100 neushoorns levert dat de hoogste dichtheid van deze diersoort in heel Noord India op. ​Het gebied bestaat uit grasland, bos en een aantal Beels (meren). Dankzij dit water is het, vooral in de winter, smullen voor vogelaars: duizenden eenden en andere watervogels overwinteren hier. Opvallende verschijning zijn de Javaanse en Indische Maraboes. Verschillende soorten Kingfishers en roofvogels laten zich hier vaak zien net als jakhalzen en een kleine kudde nogal agressieve waterbuffels. ​In de Brahmaputra ten noorden van Pobitora komt een vrij grote populatie van de zeldzame Gangesdolfijn voor. Een tocht over de rivier vormt een mooie afwisseling met de safari's in het kerngebied. Een aantal gidsen en rangers zijn zeer actief op Facebook, zij plaatsen vrijwel dagelijks foto's van al het moois wat hier te zien is.  Pobitora ligt op een uur rijden van Guwahati. Maibong Eco Resort is de beste plek om te verblijven.
Natuurgebied Meer Accommodatie Highlight
 • Fantastische eten bij Maibong
 • Wildlife
 • Lokale ondernemers
 • Vermijd tijdens Indiase hoogtijdagen.
Review geplaatst op 2018-12-25
8
India Hoollongapar-gibbon-wildlife-sanctuary
Doppie was hier 31 Jan 2018
Slechts 20 vierkante kilometer meet dit natuurreservaat ten oosten van Jorhat. Toch vind je hier een biodiversiteit die verbazend is voor zo'n klein gebied wat omgeven wordt door theeplantages en dorpen. Zeven soorten primaten komen hier voor waaronder de naamgever van dit gebied: de Westelijke hoelok gibbon, de enige mensaap op het Indische subcontinent. Daarnaast zijn er populaties Beermakaken, Leeuwmakaken, Assammakaken, Resusapen, Kuiflangoeren en Bengaalse plompe loris. ​Een opvallende verschijning in de bomen is de Tweekleurige reuzeneekhoorn die je niet kan missen als je door dit gebied wandelt. Met luide kreten geven ze aan dat ze je gezien hebben. Toch zijn dit niet de grootste herriemakers, dat zijn de Hoeloks waarvan je het gezang op honderden meters door het bos hoort schallen. Bij deze gibbonsoort zijn de mannetjes volledig zwart met alleen zeer opvallende witte wenkrauwen. De vrouwtjes zijn minstens net zo fraai met hun grijsbruine vacht en witomlijnde gezicht. ​Naast de genoemde 7 apensoorten komen in Gibbon WLS een aantal katachtigen waaronder luipaarden, verschillende slangen en ruim 200 soorten vogels voor. Gibbon Resort van Diganta Gogoi is een zeer fijne homestay, met een uitstekende kok. Kleinschalig toerisme kan ook hier er voor zorgen dat de lokale bevolking inziet dat bescherming van dit prachtige gebied de moeite waard is. Wij vonden het een onvergetelijke ervaring om hier te voet op safari te gaan; de zingende Hoeloks galmen nog altijd na.
Natuurgebied Excursie Highlight
 • Goed te combineren met Kaziranga N.P., Majuli, Sivasagar en Nagaland
 • Beste homestay van Assam 2018
 • Lopend op safari
 • De zang van de hoeloks
Review geplaatst op 2019-08-06