manipur

Foto door Reisreporter doppie

India is een land in Azië en heeft ruim 1,2 miljard inwoners. De aangrenzende landen zijn Bangladesh,  Myanmar, Bhutan, Nepal, Pakistan en China. Daarnaast grenst manipur aan de Golf van Bengalen in het de Arabische Zee en de Indische Oceaan. Je kunt manipur op delen in drie hoofdgebieden, namelijk de Himalaya, de noord vlakte en het schiereiland. Het merendeel van de bevolking is hindoe, maar ook het boeddhisme, de islam en het christendom spelen een belangrijke rol. Daarnaast is er een groot verschil onderling in de verschillende regio’s. Lokaal wordt er vrijwel overal een andere taal gesproken, er zijn 21 officiële talen geregistreerd. En dan hebben we het nog niet over alle dialecten, waar er maar liefst rond de 850 van zijn! Elk gebied heeft ook zijn eigen culturele kenmerken.

Door de grootte van het land zijn er verschillende klimaten. Daardoor bestaat manipur uit bamboebossen, regenwoud en palmbomen, maar ook steppe en woestijn. De besneeuwde Himalaya gebergte vind je in het noorden en in het oosten en noordoosten heb je grote kans op het zien van dieren als neushoorns, olifanten en tijgers. De echte actievelingen kunnen een trektocht maken door het landschap van Ladakh.

Verschillende culturen, tempels en paleizen vind je in manipur. Bezoek Old Delhi waar je veel moskeeën, forten en overige monumentale gebouwen zult tegenkomen. Loop door de Chandni Chow bazaar  langs kleine winkels en werkplaatsen van ambachtslieden lopen. Vergeet de Jama Masjid moskee niet. Dit is een van de grootste moskeeën van manipur en tevens de belangrijkste moskee in New Delhi. Het Red Fort paleis en Gurdwara Bangla Sahib zijn nog enkele voorbeelden van imposante gebouwen. Wil je even ontsnappen aan de hectiek van de stad? Zoek dan de Lodi Gardens op voor wat rust.

Aipur, de stad die bekend staat als ‘roze stad’, vanwege de gebouwen die allemaal in deze kleur zijn geverfd en Taj Mahal in Agra, een van de mooiste bouwwerken ter wereld zijn ook niet te missen als je naar manipur gaat. Aan te raden is ook een boottocht over de heilige Ganges rivier in Varanasi te maken. De stad Alappuzha gelegen in kokosplantages is ook een toeristische trekpleister. Een rondvaart met een houseboat over de kanalen, waar de bemanning de boot bestuurt en ook nog kookt is wel het hoogtepunt.

Als uitgaan een belangrijk onderdeel van je vakantie is dan is Mumbai (Bombay) het meest geschikt. Het nachtleven is daar het beste van heel manipur en je zult ruime keus hebben uit de vele bars, cafés en clubs. Ook als je wilt shoppen of zonnen ziet je hier goed.
Voor een strandvakantie ga je naar Goa, een van de populairste badplaatsen van manipur. Kovalam is een andere strandbestemming en in vergelijking met Goa minder toeristisch.  

Kortom: genoeg te zien en te beleven in manipur. Aan één reis zul je waarschijnlijk niet genoeg hebben!

Informatie over manipur

Beste foto's & tips van manipur

'1095600' door doppie '1095600' door doppie

Indiamanipur

Indiamanipur

Lake Loktak

doppie

Ik ga helemaal niks vertellen over deze foto. Ik ga alleen zeggen dat je hieronder, onder het item 'Info', op de knop 'Laat kaart zien' moet drukken. Kies vervolgens Satelliet weergave en zoom dan maximaal in met de plusknop. Dan snap je waarom Doppie hier zo graag naartoe wilde. En wil je nog meer weten dan is dat allemaal te lezen in mijn review over Manipur, de parel in het verre noordoosten van India.

'1099898' door doppie '1099898' door doppie

Indiamanipur

Indiamanipur

Un-holi

doppie

Terwijl men elders in India elkaar in giftig gekleurde wolken kleurpoeder onderdompelt wordt er in de meest oostelijke deelstaat Manipur een ander feest gevierd. Hier geen Holi maar het traditionele Yaoshang festival. Zoals al gezegd, geen kleurpoeder. In Manipur vliegt babypoeder in het rond. Iedereen ruikt naar net gewassen babybilletjes. Een andere traditie ziet u hier: groepen meisjes en jonge vrouwen houden het verkeer tegen wat pas na het betalen van een, klein, bedrag door mag. Erg leuk is het dan om lopend een dorpsweggetje te verkennen. Besmuikt kijkende kindertjes vragen zich af of ze die rare blanke snuiters tegen durven te houden. De blik als ze het wel doen èn jij wat kleingeld opdiept uit je broekzak als betaling is onvergetelijk. De oudere meiden gaan voor het grotere werk zoals je hier op de foto ziet: op de doorgaande weg ontkomt geen automobilist aan het betalen van tol. Een gebruik wat helaas in het moderne verkeer dreigt teloor te gaan. Steeds vaker wordt er niet ingegaan op de vragende hand van de dames. Yaoshang valt samen met Holi, de exacte datum verschilt van jaar tot jaar maar valt wel altijd zo rond half maart.

'1100262' door doppie '1100262' door doppie

Indiamanipur

Indiamanipur

De sterke vrouwen van

doppie

De 'markt van de moeders' of Ima Keitel is een must-visit in Imphal, de hoofdstad van Manipur. Markten zijn natuurlijk altijd erg leuk op reis maar de markt van de moeders staat symbool voor de onafhankelijkheid en de kracht van de vrouwen van Manipur. Eeuwen geleden verplichtte de toenmalige heerser alle mannen om med te gaan op een veldtocht. De vrouwen werden zo gedwongen hun eigen boontjes te doppen. Eén van de overblijfselen van deze tijd is de nog altijd bestaande markt. Ruim drieduizend vrouwen vormen een coöperatie die beginnende ondernemers helpt met het opzetten van hun handel. Voor een klein bedrag per maand heb je je eigen plek in één van de twee markthallen. Een deel voor voedsel en landbouwproducten en een deel voor kleding en andere gebruiksvoorwerpen. De vrouwen verdienden de heldenstatus in de nadagen van de Britse overheersing. De machthebbers probeerden de manier van zakendoen te verbieden maar de vrouwen kwamen in verzet en met succes. Het was het begin van het einde van het koloniale tijdperk. Nog altijd spelen de vrouwen een belangrijke rol in de deelstaat. Ministers en hooggeplaatste ambtenaren zijn zeer vaak van het hier sterke geslacht. Ima Keitel vind je in het centrum van Imphal, op loopafstand van het Kangla fort.

Laat kaart zien