4 onvergetelijke ballontochten over Werelderfgoed image
Lkoedam

4 onvergetelijke ballontochten over Werelderfgoed

Voor een unieke kijk op Werelderfgoederen van Unesco, kun je een heteluchtballon in. Hoog boven de grond, ver verwijderd van de toeristenmassa, kun je in alle rust alle natuurschoon en architectonische pracht en praal in je opnemen.

Heteluchtballonnen vliegen over de tempels van de Baganvlakte in Myanmar. Foto: Louise ten Have / Columbus Travel
Heteluchtballonnen vliegen over de tempels van de Baganvlakte in Myanmar. Foto: Louise ten Have / Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)


Hoog boven de Tharwoestijn van IndiaIn de ochtendschemering van de Tharwoestijn, in het noorden van India, worden de touwen aan je rieten mand nog eens goed gecontroleerd. En dan stijgt je heteluchtballon gestaag op en word je getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de rotsen en zandduinen van het Werelderfgoed. Het gigantische zeventiende-eeuwse fort van de stad Jaisalmer, eveneens een Werelderfgoed, springt meteen in het oog. Ben je hier in januari of februari, dan heb je extra mazzel. Op de uitgestrekte vlakte buiten de stad zie je van boven honderden piepkleine mensjes druk in de weer voor het Jaisalmer Desert Festival. Het evenement − een trotse vertoning van de volksmuziek en -kunst van Rajasthan − is een van de jaarlijkse hoogtepunten op de culturele agenda van India.Zweven boven de duinen van NamibiëDe Namib Sand Sea is de enige aan de kust gelegen woestijn ter wereld met gigantische zandduinen die beïnvloed worden door mist. Die mist heeft geleid tot een unieke inheemse flora en fauna in een verder gortdroog gebied. Bijzonder spectaculair is de Sossusvlei, een aaneenschakeling van duinen die hun intens rode kleur te danken hebben aan een dun laagje ijzeroxide. Je zou verwachten dat het zand in dit oeroude gebied is ontstaan door erosie en sedimentatie, maar het wordt door de oostenwind aangevoerd vanuit de Kalahari. Met je heteluchtballon kies je al vroeg in de ochtend het luchtruim en zie je het landschap en de dieren wakker worden.De tempels van Bagan in MyanmarBagan was de hoofdstad van het Bagan-rijk (ook wel Pagan-rijk) en werd gesticht in de negende eeuw. In 1287 verlieten bewoners het gebied uit angst voor Mongoolse veroveraars. Ze lieten duizenden tempels en heiligdommen achter. Vanuit een heteluchtballon is dit Angkor Wat zonder toeristenmeuten extra indrukwekkend. De vele stofwolken die je ziet? Die worden veroorzaakt door de ossenkarren en geiten die over de zandpaden lopen.De luchtkastelen van TurkijeHet unieke landschap van Cappadocië, bekend van zijn tufstenen formaties, grotwoningen en -kerken, is ontstaan door vulkanische activiteit en erosie. Vanuit een heteluchtballon heb je perfect zicht op de rotswanden en kegels die tot de jaren vijftig van de vorige eeuw werden bewoond.Dit artikel is geproduceerd door Columbus Travel (© Columbus Travel 2015)