Calcutta (Kolkata)

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tramritje naar het noorden, terug met de boot

Calcutta (Kolkata),
India


In het noorden van Calcutta liggen enkele wijken (o.a Bagbazar, Shyambazar, Kumartuli) waar in de 19e eeuw de Indiase intelligentsia woonde en waar je tegenwoordig erg leuk rond kunt 'struinen'.
Wat ik aan kan raden is om vanaf Esplanade (het grote bus- en tramstation om de hoek van Sudder Street, waar alle toeristenhotels zich zo ongeveer bevinden) tram 5 of 6 te nemen. Je zult even moeten vragen waar de halte is en checken dat je de juiste kant op gaat, maar de meeste mensen zijn hierin bijzonder behulpzaam. Tram 6 heeft Shyambazar als eindhalte, dus hoef je verder niet op te letten wanneer je uit moet stappen.
De tramrit zelf is al een hele ervaring (4,5 roepie p.p in 2011). In Kumartuli wordt het hele jaar door hard gewerkt aan het maken van stro-met-kleien-beelden voor het Durga Puja festival (sept/okt) en het is erg leuk om de mannen in de honderden werkplaatsen bezig te zien. In Shyambazar is een grote markt (altijd leuk) en vanaf Bagbazar kun je bijv de veerboot nemen terug naar het zuiden/centrum van de stad. Er zijn meerdere opstapplaatsen en ook hier geldt dat men erg behulpzaam is in je vertellen waar je op kunt stappen en wat de juiste boot is.
Calcutta heeft niet echt veel toeristische attracties, maar juist zo'n dagje in dit soort wijken was voor mij een hoogtepunt. Ooit-prachtige gebouwen, veel bedrijvigheid en erg veel vriendelijkheid.