Phuntsholing

'496982' door corriedewinter '496982' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Naar school in...Phun

corriedewinter

We zijn net de grens overgestoken tussen Sikkim en Bhutan en komen in een totaal andere wereld terecht. De hectiek van India gaat over in de rust van Bhutan. Deze jongens zijn op weg naar school. ze dragen hun traditionele uniform,een jas met manchetten, kniekousen en keurige schoenen. Onder hun gho dragen ze gewoon een T-shirt en korte broek. De voorschriften voor kleding en bouwstijl zijn streng, omdat de overheid de cultuur van het land zo lang mogelijk in stand wil houden. Daarnaast vindt de koning het heel belangrijk dat het volk Engels leert. De jongens spreken de taal dan ook uitstekend. Op het platteland is communiceren wat lastiger, maar met gebaren en het boekje Point it, met plaatjes van allerlei zaken, kom je ook een heel eind. Probeer ook kleding aan te schaffen om naar een festival of tsechu te gaan. Het wordt erg op prijs gesteld en je krijgt nog makkelijker contact.

'256183' door corriedewinter '256183' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Close

corriedewinter

In Bhutan is het nationaal geluk veel belangrijker dan het nationaal product. Alleen materiële welvaart leidt niet tot geluk. Emotionele welvaart moet in evenwicht zijn met de economische vooruitgang. Deze oude mensen zijn al jaren samen, vele jaren gelukkig getrouwd en nog altijd blij met elkaar. Samen wijden ze zich aan het draaien van de gebedsmolens voor het emotionele geluk van iedereen.

'441631' door corriedewinter '441631' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Huiswerk in Bhutan

corriedewinter

Samen huiswerk maken! Ik kom deze meisjes tegen bij de grensrivier tussen Sikkim en Bhutan. Ze zijn uit school en hun traditionele uniform,een jas met manchetten en een schort eronder mag uit. De voorschriften voor kleding en bouwstijl zijn streng, want de overheid wil de cultuur van het land in stand houden. De koning vindt het heel belangrijk dat het volk Engels leert. De meisjes kunnen het al goed en maken hun aardrijkskundehuiswerk ook in het Engels. Er staat: "Why does the river become small during winter? Answer: The river becomes small during winter because there is no rainfall." Knap als je pas 9 jaar bent!

'455339' door corriedewinter '455339' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

1000 dagen, 1000...ge

corriedewinter

Bhutan is het enige Boeddhistisch Koninkrijk ter wereld met een wel heel bijzondere filosofie. De vader van de huidige koning bedacht het "Bruto nationaal geluk" als alternatief op het "Bruto nationaal product". Hierbij staat het geluk van de mensen voorop. Het geluk bereik je niet alleen door materiële zaken, maar bovenal door te leven in vrede en harmonie met de omgeving. Het is vooral de oudere generatie die werkt aan het Nationaal Geluk door "1000 dagen, 1000 gebeden" te reciteren en de gebedsmolens draaiende te houden. Deze oudere heer laat graag zien waar hij mee bezig is. Op een andere foto zie je hem met zijn vrouw; ze zijn heel gelukkig samen. http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden- oosten/bhutan/phuntsholing/reisreporter/fotos/256183.html In Columbus 6 staat een reportage over Bhutan. Wij hadden het blad meegenomen en tot mijn verrassing kwamen we bij dezelfde kloosterburcht terecht waarvan een foto in het blad staat. De mensen vonden het prachtig om hun foto te zien. http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/bhutan/bumthang/reisreporter/fotos/348818.html

'366924' door corriedewinter '366924' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Het geluk komt niet..

corriedewinter

Bhutan is het enige Boeddhistisch Koninkrijk ter wereld met een wel heel bijzondere filosofie. De vader van de huidige koning bedacht het "Bruto nationaal geluk" als alternatief op het "Bruto nationaal product": hierbij staat het geluk van de mensen voorop. Het geluk bereik je niet alleen door materiële zaken, maar bovenal door te leven in vrede en harmonie met de omgeving. Het is vooral de oudere generatie die werkt aan het Nationaal Geluk door "1000 dagen, 1000 gebeden" te reciteren en de gebedsmolens draaiende te houden. Deze man reciteert gebeden bij het paleis van de koningin moeder. Hij draagt een rode sjaal over zijn gho (jas) als teken dat hij veel voor de gemeenschap doet. Hij heeft het wel gezellig met de minstens 50 ouderen waarmee hij samen werkt aan het doel: een goed karma voor iedereen.

'342868' door corriedewinter '342868' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Huiswerk!

corriedewinter

We kwamen deze meisjes tegen bij de grensrivier tussen Sikkim en Bhutan. Ze zijn net uit school en hebben hun schoolkleding (een jas met manchetten en een schort eronder) verwisseld voor westerse kleding. Hun school, links achter is gebouwd op traditionele wijze. De voorschriften zijn streng, want de overheid wil de cultuur van het land in stand houden. Maar goed, er is nu ook tv, er zijn computers en mobieltjes natuurlijk. Je ontkomt niet aan de vooruitgang.. De vriendinnen spreken al prima Engels.Ze maken samen het huiswerk voor aardrijkskunde, ook in het Engels. Er staat: "Why does rthe river become big during summer? Answer: The river becomes big during summer because there is more rainfall and them snoh melts on the mountain." Ik heb het maar niet verbeterd..

'326682' door corriedewinter '326682' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Spidergirl

corriedewinter

Dit meisje woont in het grensstadje Puntsholing, net over de grens met India. Haar ouders werken in de wegenbouw en zij haalt samen met haar zusje karton en papier op. Ze gaat niet naar school in Bhutan, want ze draagt geen traditionele kleding. Spiderman kent ze niet, maar het shirt staat haar goed.

'326452' door Rhodaxx '326452' door Rhodaxx

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Ze houdt haar ......

Rhodaxx

Ze houdt haar gebedsmolentje stevig vast. Ze is -zoals velen in Bhutan- heel religieus. We spraken elkaars taal niet maar we hadden toch een leuk "gesprek" met elkaar. Ik hoop dat het goed met haar gaat.

'360966' door corriedewinter '360966' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Bij de pakken...neerz

corriedewinter

In Phuntsholing in Bhutan (grens met Sikkim) kwam ik dit pittige meisje uit India tegen. Ze verzamelt bruikbaar afval (plastic, papier) en verdient daarmee wat extra inkomen voor haar ouders, die als gastarbeiders aan de wegen werken. Ondanks het harde bestaan, waarbij ze waarschijnlijk niet naar school gaat, zit ze zeker niet bij de pakken neer. Ze poseert zelfbewust naast de grote zak papier en karton die ze heeft verzameld. Zij komt er wel, maar ik vind het toch schrijnend dat ze zo hard moet werken.

'304373' door Rhodaxx '304373' door Rhodaxx

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Moet ik dit geloven?

Rhodaxx

In Bhutan zitten er bij sommige stupa's verhalenvertellers. Deze twee vrouwen zaten te luisteren naar een verhalenverteller en de vrouw rechts kijkt alsof ze zeggen wil: moet ik geloven wat hij nu vertelt? Ik kon er al helemaal niets over zeggen, ik verstond er niets van.

'291934' door Rhodaxx '291934' door Rhodaxx

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Meisje met frons

Rhodaxx

Zojuist heb ik een oude man laten zien met een frons, hier dan een jong meisje met ook weer een frons. En dat terwijl Bhutan toch het land is van het Bruto Nationaal Geluk. Dit meisje hoorde bij een groepje kinderen wat zojuist uit school kwam. Ik vond haar kleding wel mooi passen bij de kleding van de persoon achter haar.

'305277' door Rhodaxx '305277' door Rhodaxx

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

gedachten

Rhodaxx

Deze monniken hebben zo elk hun gedachten over wat ze zien, die rechtse heeft er wel schik in. Het was vlak voor het ochtendgebed, een geweldige ceremonie om mee te maken, in een prachtige Dzong.

'325001' door Rhodaxx '325001' door Rhodaxx

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Draaien maar

Rhodaxx

Overal in Bhutan kom je gebedsmolens tegen en vaak hebben de mensen bij de Chorten ook zelf nog een klein molentje bij zich. Ik heb molens gezien van allerlei materiaal en sommige zijn gemaakt van oude conservenblikken die mooi geschilderd zijn.

'305251' door Rhodaxx '305251' door Rhodaxx

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Om je vingers bij af.

Rhodaxx

Deze foto heb ik gemaakt op een festival in Bhutan. Ik weet niet wat dit meisje zojuist gegeten heeft maar het was in elk geval iets om je vingers bij af te likken...

'302614' door Rhodaxx '302614' door Rhodaxx

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Man bij stupa

Rhodaxx

Deze man kwam ik tegen bij een Stupa waar veel mensen met gebedsmolentjes zaten. Ze brengen zo hun middag spiritueel door. Het viel mij op dat hij wel hele grote handen heeft.

'255645' door corriedewinter '255645' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Papier hier

corriedewinter

In de grensplaats Phuntsholing (grens met Sikkim) waren deze Indiase dames druk bezig met papier verzamelen. Ze verdienen daarmee wat extra inkomen voor hun ouders, die aan de wegen werken. In Bhutan wordt het meeste zware werk aan de wegen door gastarbeiders uit India gedaan. De meisjes (zusjes) hebben, ondanks hun lage status, een waardigheid, waar ik stil van word. Ze proberen zich zo goed mogelijk te kleden, ook al is de sluier gescheurd en het jurkje te groot.

'358091' door corriedewinter '358091' door corriedewinter

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Gelukkig

corriedewinter

Deze foto is gemaakt in Phuntsholing, net over de grens met Sikkim, maar de opname zou in elke andere plaats gemaakt kunnen zijn. In Bhutan gelden namelijk strikte bouwvoorschriften; de huizen en tempels zijn alle volgens hetzelfde principe gebouwd en beschilderd. De muurversieringen stellen machtige dieren voor,zoals de garuda, de tijger of de sneeuwleeuw. Het hout is beschilderd met boeddhistische symbolen: parels, schelpen of lotusbloemen. Ook de kleding is voorgeschreven. Jonge mensen dragen buiten hun werk wel westerse kleding, maar het wordt niet algemeen gewaardeerd. Deze vrouw draagt een kira, een soort overgooier, die ze vastmaakt met een geweven band om haar middel, de keyra. Zilveren broches fungeren als gesp. Ze draait een gebedsmolen rond en zal straks nog de grote gebedsmolen draaien, die achter haar in een overdekte ruimte staat opgesteld. Met deze handelingen bevordert zij het Nationaal Geluk, dat hier gaat boven het Nationaal Product. Zo te zien heeft ze het wel naar haar zin. Al deze voorschriften zijn opgesteld om de cultuur in stand te houden. Dat is ook de reden dat Bhutan regels opstelt ten aanzien van toeristenbezoek, zoals een vast te betalen bedrag per dag en een verplichte gids.

'291022' door Rhodaxx '291022' door Rhodaxx

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Mandje vullen

Rhodaxx

Op een markt in Bhutan zag ik veel mensen boodschappen doen. Deze man is voor een muurtje gaan staan zodat zijn vrouw op de muur zijn mand kan vullen met het dagelijkse voedsel. Zo te zien is hij er er meer dan hem lief is aan gewend.

'304204' door Rhodaxx '304204' door Rhodaxx

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Wat zou er in haar...

Rhodaxx

Wat zou er in deze vrouw omgaan? Ik kwam haar tegen bij een Stupa, waar ze heel devoot met haar gebedsmolentje in haar hand aan het prevelen was. De meeste mensen bij deze Stupa lachten naar me en zochten contact, deze vrouw deed dat niet, maar ik mocht haar wel fotograferen.

'103053' door fabrice '103053' door fabrice

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Familie

fabrice

Indiaanse familie op bezoek in Bhutan

'302878' door Rhodaxx '302878' door Rhodaxx

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Het ochtendritueel

Rhodaxx

Deze monniken zijn op weg naar hun ochtendritueel. Ze drinken yakthee, kneden rijst tot kleine bolletjes, waarvan ze een gedeelte opeten en een gedeelte bewaren in een zakje. Verder zingen ze prachtige gebeden. Ik was erbij en zal het denk ik nooit vergeten.

'122503' door appie '122503' door appie

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Kind met kaasbolletje

appie

Als kinderen met hun ouders naar een feest gaan worden ze meestal getrakteerd.

'142856' door wimmoonen '142856' door wimmoonen

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Rinchending Goempa -.

wimmoonen

Even buiten Phuentsholing ligt een klooster genaamd Rinchending Goempa (Goempa=klooster). Het is er rustig met een mooi zicht op Phuntsholing. Deze foto is gemaakt van de kaarsenkamer. Kaarsen worden steeds vaker gebrand in een apart huisje buiten de tempel vanwege brandgevaar!

'142868' door wimmoonen '142868' door wimmoonen

BhutanPhuntsholing

BhutanPhuntsholing

Rinchending Goempa -.

wimmoonen

Stupa's zijn gewoonlijk symmetrisch. Deze is bijzonder vanwege het inwendige tempeltje.