Phuntsholing

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelukkig

Phuntsholing,
Bhutan


Deze foto is gemaakt in Phuntsholing, net over de grens met Sikkim, maar de opname zou in elke andere plaats gemaakt kunnen zijn. In Bhutan gelden namelijk strikte bouwvoorschriften; de huizen en tempels zijn alle volgens hetzelfde principe gebouwd en beschilderd. De muurversieringen stellen machtige dieren voor,zoals de garuda, de tijger of de sneeuwleeuw. Het hout is beschilderd met boeddhistische symbolen: parels, schelpen of lotusbloemen.
Ook de kleding is voorgeschreven. Jonge mensen dragen buiten hun werk wel westerse kleding, maar het wordt niet algemeen gewaardeerd.
Deze vrouw draagt een kira, een soort overgooier, die ze vastmaakt met een geweven band om haar middel, de keyra. Zilveren broches fungeren als gesp. Ze draait een gebedsmolen rond en zal straks nog de grote gebedsmolen draaien, die achter haar in een overdekte ruimte staat opgesteld. Met deze handelingen bevordert zij het Nationaal Geluk, dat hier gaat boven het Nationaal Product. Zo te zien heeft ze het wel naar haar zin.
Al deze voorschriften zijn opgesteld om de cultuur in stand te houden. Dat is ook de reden dat Bhutan regels opstelt ten aanzien van toeristenbezoek, zoals een vast te betalen bedrag per dag en een verplichte gids.