Jerevan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dansende fonteinen

Jerevan,
Armenië


Het Plein van de Republiek ofwel Hanrapetutyan Hraparak is een schitterend plein, centraal gelegen in de hoofdstad van Armenië, Yerevan. Het plein is omringd door interessante gebouwen als het Nationaal Historisch Museum, het Government House met klokkentoren (bevat de belangrijkste kantoren van de regering van Armenië), het centrale postkantoor van de republiek, het "Armenia Mariott" hotel, de Ministeries van Buitenlandse Zaken en van Energie en Natuurlijke Hulpbronnen. De gebouwen bestaan uit rose Armeense tufsteen. Het plein werd ontworpen door de Armeense architect Alexander Tamanian tussen 1924-1929.
Overdag is het op het van natuursteen voorziene plein met een aantal terrasjes, leuk toeven, maar ’s avonds is hier helemaal het summum. Elke avond vindt hier namelijk een licht- en muziekspektakel plaats, waarbij waterfonteinen de hoofdrol spelen. Er is sprake van een harmonie van geluid, licht, kleur en naar alle kanten bewegende waterstralen. De eerder genoemde gebouwen vormen het perfecte decor voor dit betoverende evenement.
Met een rijke schakering aan kleuren in combinatie met muziek en water is het volop genieten. Wij hebben dit gebeuren verschillende avonden achtereen bezocht, en het viel ons op dat er elke keer een ander programma werd geboden. Op sommige momenten werden filmbeelden geprojecteerd op het neerkomende water. Dat levert bijzondere effecten op. Doorgaans begint het spektakel rond een uur of acht ’s avonds en duurt het ongeveer een uur. Soms wordt het met vuurwerk afgesloten. Het evenement is vrij toegankelijk en je begeeft je te midden van de Armeniërs van jong tot oud. Jonge stellen willen graag zien en gezien worden, kinderen rijden rond in elektrisch aangedreven autootjes, er zijn enkele handelaren die hun producten aan de man of vrouw proberen te brengen, zoals eigenhandig gemaakte tekeningen, die dikwijls zijn voorzien van een afbeelding van de berg Ararat, welke door de Armeniërs als heilige berg wordt beschouwd.
Voor een impressie van de dansende fonteinen zie het door mij geschoten [url="http://www.youtube.com/watch?v=H91TCuVKxJU" target="_blank"]filmpje[/url] en zie ook mijn [url="http://www.columbusmagazine.nl/azie_en_midden-oosten/armenie/jerevan/reisreporter/fotos/338234.html" target="_blank"]foto[/url]. Op de achtergrond van beide zie je het Government House met klokkentoren.