Jerevan

De hoofdstad van Jerevan is tevens de grootste stad van het land. Yerevan is een van de oudste bewoonde steden ter wereld. Om de drukte van de stad te ontsnappen heb je de keuze uit meer dan twintig musea. Ook zijn de overblijfselen van een Ottomaans fort uit de zestiende eeuw te bewonderen. De stad ligt aan de rivier de Razdan, die uitmondt in het Sevanmeer. De Republic Square vind je in het centrum van de stad. De stenen hebben er een patroon, dat er van boven af uitziet als een Armeens tapijt. Voor het National Art Gallery and History Museum op dit plein staat een indrukwekkende fontein.

Informatie over Jerevan

Beste foto's & tips van Jerevan

'490363' door herman m '490363' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Medz Yeghern

herman m

Vandaag is het precies een eeuw geleden, dat de Armeense genocide, door Armeniërs traditioneel aangeduid met Medz Yeghern ofwel "Grote Misdaad" is begonnen. De volkerenmoord is gepleegd op 1 à 1,5 miljoen Armeniërs in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken. 24 April 1915 is de dag waarop de Ottomaanse autoriteiten ongeveer 250 Armeense intellectuelen en leiders van de gemeenschap in het toenmalige Constantinopel hebben gearresteerd. De genocide werd tijdens en na de Eerste Wereldoorlog in twee fases uitgevoerd: het grootschalig doden van de weerbare mannelijke bevolking door middel van massamoord en onderwerping van het leger van dienstplichtigen tot dwangarbeid, gevolgd door de deportatie van vrouwen, kinderen, ouderen en zieken die werden verplicht tot dodenmarsen in de Syrische woestijn. De gedeporteerden werden verstoken van voedsel en water en onderworpen aan diefstal, verkrachting en moord. Ook andere inheemse en christelijke etnische groepen werden op dezelfde wijze uitgeroeid. Elk jaar wordt het begin van de volkerenmoord door de Armeniërs zelf herdacht bij het nationale monument Tsitsernakaberd in de Armeense hoofdstad Jerevan. De foto toont het nationaal monument. Onder het monument bevindt zich een museum, waarin met behulp van vele foto's en documenten de verschrikkingen uit die periode in beeld zijn gebracht. Helaas hebben genocides niet aan actualiteit ingeboet. Ook in de moderne tijd doet deze afschuwelijke massamoord zich nog steeds voor.

'338427' door herman m '338427' door herman m

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Armeense vrouw

herman m

Deze vrouw verwelkomde ons bij de receptie in het hotel Ararat in Yerevan. Het Armeense volk, waarvan zij deel uitmaakt, heeft een zeer bewogen geschiedenis achter de rug. Een belangrijk aspect van de Armeense nationale identiteit is de zeer oude christelijke beschaving. Hun woongebied was oorspronkelijk veel groter dan de huidige republiek. In de 17e eeuw werd hun leefgebied opgedeeld. In de 19e eeuw kwam een groot deel van Armenië binnen de Russische invloedssfeer. Veel Armeniërs streden dan ook in de Eerste Wereldoorlog mee met het Russische leger tegen de Ottomanen. Tijdens die oorlog werden talrijke etnische Armeniërs in het Ottomaanse Rijk gedwongen gedeporteerd, als gevolg waarvan tussen de 600.000 en 1,5 miljoen etnische Armeniërs om het leven kwamen. Na de Eerste Wereldoorlog vormde Armenië korte tijd met Georgië en Azerbeidzjan de Kaukasische Federatie, om vervolgens van 1918 tot 1920 een onafhankelijke republiek te vormen. In 1920 werd het land ingelijfd bij de Sovjetunie. In augustus 1990 verklaarde Armenië zich onafhankelijk van de Sovjetunie.

'344938' door adelheid '344938' door adelheid

ArmeniëJerevan

ArmeniëJerevan

Mooie dames

adelheid

Na de hoogmis in 'het Vaticaan' van Armenie, kwam iedereen naar buiten en begon elkaar uitgebreid de hand te schudden. Duidelijk was meteen dat iedereen er op z'n mooist bijliep. Deze vrouw was erg trots op haar opgedofte dochtertje, maar mevrouw mag er zelf ook wel wezen.

Laat kaart zien