Erevan

'333304' door Fransvdg '333304' door Fransvdg

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Zangkoor

Fransvdg

Deze foto heb ik gemaakt in het Geghard klooster, niet zo ver van de hoofdstad Jerevan. De Armeniërs zijn er heel trots op dat ze het oudste Christelijke land in de wereld zijn, sinds 301 na Christus. Het verbaasde me dat je foto's mocht maken tijdens zo'n Armeens Apostolische dienst. Het gezang van deze dames klonk prachtig, mede dankzij de geweldige akoestiek in het kerkje.

'339455' door Fransvdg '339455' door Fransvdg

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Kunstschilder in...Ec

Fransvdg

Deze kunstschilder kwam ik tegen bij de belangrijkste kerk in Armenië. Echmiatsin is de kerkelijke hoofdstad. Hier zetelt de Katholikos van de Armeens Apostolische kerk. Via Google en You Tube kwam ik weer aan toepasselijke muziek: het nummer Painterman van Boney M. www.youtube.com/watch?v=KgevV4tpXVE

'327618' door Fransvdg '327618' door Fransvdg

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Dameskoor in het...Ge

Fransvdg

Vanuit de hoofdstad Jerevan is het niet ver naar het Geghardklooster. Hier maakten we een indrukwekkende zondagsdienst mee. Deze kloosterkerk hoort bij de Armeens Apostolische Kerk. Het gezang van de dames was prachtig. Ik heb deze foto bij een zijdeur gemaakt . Je ziet nu een deel van het koor op de rug.

'334434' door Fransvdg '334434' door Fransvdg

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Geghard klooster

Fransvdg

Dit is het Geghard klooster in de buurt van Jerevan. Hier heb ik de foto van het Armeense zangkoor gemaakt. In dit klooster werd vroeger de speerpunt bewaard die gebruikt is om de aan het kruis hangende Jezus te prikken.Nu is dat relikwie verhuisd naar de kerkelijke hoofdstad Echmiatsin. Voor een bezoek aan dit klooster maakt dat eigenlijk weinig uit, want het blijft een mooie plek om naar toe te gaan.

'334163' door Fransvdg '334163' door Fransvdg

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Oma blijft actief

Fransvdg

Met een groep van meer dan twintig mensen hebben we bij een Armeens gezin gegeten. Moeder en haar dochters kookten en serveerden. Oma van 81 liep met takken te zeulen. Kortom, drie generaties waren druk met ons. Hopelijk hebben ze er een goede bijverdienste aan gehad.

'331423' door Fransvdg '331423' door Fransvdg

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Van onderen!

Fransvdg

Deze fraaie basaltformatie zag ik in de Garni-kloof, niet ver van de hoofdstad Jerevan. Van onderen gezien komt de zeshoekige vorm van het basalt extra goed tot zijn recht. Basalt is een vulkanisch stollingsgesteente dat gevormd wordt door de stolling van lava. De stolling van het basalt vindt plaats aan het aardoppervlak en daarom is basalt een uitvloeiingsgesteente. Basalt is meestal zwart van kleur en bestaat uit kleine kristallen. De krimp die optreedt bij de stolling van de basaltlava leidt tot typische zeshoekige structuren (basaltzuilen). (Met dank aan Wikipedia.)

'333607' door Fransvdg '333607' door Fransvdg

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Mooi brood

Fransvdg

Geef ons heden ons dagelijks brood.....ik vraag me af of dit het dagelijks brood is wat hier ligt. Het werd verkocht in stalletjes vlak bij het Geghard klooster. Het ziet er heerlijk uit, maar ik heb het niet gekocht. Wij gingen vlak na ons bezoek namelijk warm eten....

'433100' door Lockvos '433100' door Lockvos

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Klooster van Geghard

Lockvos

Het klooster van Geghard is gebouwd in de 4e eeuw. Het ligt aan het eind van een verlaten weg, in een schitterend mooie vallei zo'n 40 km ten oosten van Jerevan. Het klooster werd gebouwd om onderdak te bieden aan de Heilige Speer, waarmee Jezus werd verwond. Het complex bestaat uit een aantal gebouwen, waarvan de meesten uit de rotsen zijn gehakt. Het licht valt naar binnen door kleine raampjes en gaten in het dak, zo ook op deze mooi versierde pilaar.

'433094' door Lockvos '433094' door Lockvos

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Broodverkoopster

Lockvos

Deze mevrouw stond samen met haar collega's heerlijk vers brood te verkopen bij het klooster van Geghard. En wat doe je dan om op te vallen: je zorgt dat je een maatje groter wordt. En je knoopt in het Armeens een praatje aan met die bus vol toeristen. Het tafeltje staat op jaren op instorten.

'478636' door Fransvdg '478636' door Fransvdg

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

In de put zitten in..

Fransvdg

De Armenen zijn er erg trots op dat ze in het eerste land ter wereld wonen waar het christelijke geloof de staatsgodsdienst werd. Dat gebeurde al in 301 na Christus toen Gregorius de Verlichter koning Tiradates IV genas van krankzinnigheid. Dit gebeurde nadat diezelfde koning de arme Gregorius dertien jaar gevangen had laten zitten in een diepe put bij het klooster Khor Virap. Je kunt die put nog steeds in, want Khor Virap is voor iedereen toegankelijk. Het ligt vlak tegen de grens met Turkije, ten zuidoosten van Jerevan. Net over die grens ligt de prachtige berg Ararat. De besneeuwde top van deze vulkaanberg is 5137 meter hoog. De Ararat is beroemd geworden door het Bijbelverhaal over Noach die hier na de Zondvloed strandde met zijn ark. Voor de Armenen is het een groot drama dat ze niet naar de Ararat toe kunnen. De verhoudingen met Turkije zijn al heel lang slecht. Als je op het uitkijkplateau bij het klooster staat zie je duidelijk het hek dat er voor zorgt dat niemand over de grens kan komen. Ook dat is een reden om “in de put” te raken…. Bijna iedere Armeen heeft thuis wel een schilderij met de Ararat. De berg met de ark er bovenop staat ook in het wapenschild van Armenië afgebeeld. Als een vorm van vreedzaam verzet kun je bij het klooster tegen betaling een duif “kopen” die je los mag laten, zodat het dier naar de Ararat kan vliegen. Leuk bedacht. Die duif vliegt een rondje en gaat daarna weer naar zijn til terug……

'345464' door adelheid '345464' door adelheid

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Vriendschap

adelheid

Echmiadzin is zoiets als het vaticaan van Armenie. Hier zit het hoofd van de Armeens Apostolische Kerk. Op zondag komen vele Armeniers hierheen om de 3 uur durende hoogmis mee te maken. Na de mis verzamelen de mensen zich buiten en wordt er uitgebreid heen en weer gegroet. Ik vond het grappig om hier de vriendschapsgroet te zien tussen de pater (met mooi Armeens kruis om zijn nek) en de militair.

'1079140' door Dianadm '1079140' door Dianadm

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Een kaarsje branden

Dianadm

Kerstmis, het feest van het licht. Een moment van bezinning, het uitgelezen moment om een kaarsje te branden. In het Geghard-klooster in de buurt van Jerevan is dit een dagelijkse bezigheid. Geghard is een eeuwenoud, maar levendig religieus centrum, dat net als veel andere kloosters in een prachtige omgeving ligt. Met deze foto wil ik iedereen fijne Kerstdagen toewensen en een prachtig en vooral ook gezond 2019.

'1080763' door Fietser '1080763' door Fietser

ArmeniëErevan

ArmeniëErevan

Grieks Romeinse tempe

Fietser

Deze prachtige tempel is gebouwd in de eerste eeuw na Christus. In 1679 werd de tempel grotendeels door een aardbeving vernietigd omdat het epicentrum in Garni was waar ook de tempel stond. In 1968 is de tempel gerestaureerd. Wanneer je er zo komt aanlopen is het erg indrukwekkend. Als je dichterbij de restauratie ziet dan kloppen er een heleboel dingen niet. Ondanks dat vond ik het een indrukwekkend geheel en wordt het verlangen om een steden trip naar Athene te maken alleen maar groter.