Erevan

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

In de put zitten in Khor Virap

Erevan,
Armenië


De Armenen zijn er erg trots op dat ze in het eerste land ter wereld wonen waar het christelijke geloof de staatsgodsdienst werd. Dat gebeurde al in 301 na Christus toen Gregorius de Verlichter koning Tiradates IV genas van krankzinnigheid.
Dit gebeurde nadat diezelfde koning de arme Gregorius dertien jaar gevangen had laten zitten in een diepe put bij het klooster Khor Virap.

Je kunt die put nog steeds in, want Khor Virap is voor iedereen toegankelijk. Het ligt vlak tegen de grens met Turkije, ten zuidoosten van Jerevan.
Net over die grens ligt de prachtige berg Ararat. De besneeuwde top van deze vulkaanberg is 5137 meter hoog. De Ararat is beroemd geworden door het Bijbelverhaal over Noach die hier na de Zondvloed strandde met zijn ark.

Voor de Armenen is het een groot drama dat ze niet naar de Ararat toe kunnen. De verhoudingen met Turkije zijn al heel lang slecht. Als je op het uitkijkplateau bij het klooster staat zie je duidelijk het hek dat er voor zorgt dat niemand over de grens kan komen. Ook dat is een reden om “in de put” te raken….

Bijna iedere Armeen heeft thuis wel een schilderij met de Ararat. De berg met de ark er bovenop staat ook in het wapenschild van Armenië afgebeeld.

Als een vorm van vreedzaam verzet kun je bij het klooster tegen betaling een duif “kopen” die je los mag laten, zodat het dier naar de Ararat kan vliegen. Leuk bedacht. Die duif vliegt een rondje en gaat daarna weer naar zijn til terug……