7 vliegtermen die je waarschijnlijk verkeerd gebruikt image

7 vliegtermen die je waarschijnlijk verkeerd gebruikt

Wist je dat er een verschil is tussen direct en non-stop vliegen? En tussen een stopover en een layover? Wij leggen je de belangrijkste vliegtermen uit. Kende jij ze al?


Wist jij al af van onderstaande verschillen? (Foto: Anete Lūsiņa, Unsplash)

Direct vliegen vs. non-stop vliegen

In de context van een vlucht verwijst ‘direct’ (of ‘rechtstreeks’) naar een vlucht met één vluchtnummer dat een of meerdere tussenlandingen maakt op weg naar de bestemming. Een non-stop vlucht maakt géén tussenlanding(en) op weg naar de bestemming. 

Layover vs. stopover (tussenlandingen)

Een layover is een tussenstop van minder dan 24 uur tussen internationale vluchten in. Of minder dan vier uur tussen nationale vluchten in. Een stopover is een tussenstop van meer dan 24 uur tussen internationale vluchten in. Of meer dan 4 uur tussen nationale vluchten in. 

Douane vs. veiligheidscontrole vs. paspoortcontrole

Er wordt geregeld verwezen naar de douane, als zijnde de bagage- en paspoortcheck. Maar in werkelijkheid houdt de douane zich bezig met de controle van invoerrechten en accijnzen bij aankomst op de bestemming. De bagagecheck heet ook wel veiligheidscontrole, en wordt voltooid voor vertrek uit de vertrekplaats. In Nederland bekommert de Koninklijke Marechaussee zich tenslotte over de controle op reisdocumenten bij aankomst uit en vertrek naar niet-Schengenlanden.