De cruciale bagagefout die bijna iedereen maakt! image

De cruciale bagagefout die bijna iedereen maakt!

Ook ons is het al eens gebeurd voor aanvang van een budgetvlucht: we werden last minute uit de boardingrij geplukt omdat onze handbagage te groot was. En toen …


Sta je op het punt te boarden, moet je rugzak ineens het ruim in ... (Foto: Pexels, Pixabay)

We protesteerden nog. Maar het besluit van de flight attendant in kwestie stond vast: ze bevestigde een bagagelabel aan onze tas en liet het verplaatsen naar het ruim. 

Strengere bagageregels

In januari introduceerde Ryanair, als een van de eerste grote budgetmaatschappijen, strengere bagageregels. Sindsdien mag je als passagier – zonder priority – nog maar één klein tasje (35 x 20 x 20 cm) meenemen in de cabine. Het grotere bagage item (55 x 40 x 20 cm) moet verplicht mee in het ruim, waar je er geen zicht meer op en toegang tot hebt. Bovendien bestaat het vermoeden dat de kans op schade er groter is. De regels werden geïntroduceerd omdat passagiers de oude regels – twee gratis handbagage items in de cabine – uitbaatten. 

Veelgemaakte fout

Wat gaat er dan fout? De last minute verplaatsing van handbagage naar het ruim valt veel passagiers rauw op hun dak. Ze moeten snel handelen en vergeten hun paspoort of identiteitsbewijs eruit te halen, met als gevolg dat ze op hun bestemming (een niet-Schengenland) niet langs de paspoortcontrole komen. Hun tas verschijnt immers pas weer op de bagageband ná de paspoortcontrole. Zo werd een anonieme vakantieganger staande gehouden bij de paspoortcontrole op de luchthaven Londen Stansted. Hij had zijn paspoort in zijn backpack laten zitten, die voor de vlucht door het personeel naar het ruim werd verplaatst. Hij moest noodgedwongen een medepassagier vragen om zijn tas voor hem op te halen, en zijn paspoort terug te brengen, aldus reiswebsite Telegraph Travel

Het probleem

Ook op social media regent het klachten over deze situatie. Zo schreef een passagier op Ryanairs social mediapagina: ‘Ryanair verplaatst handbagage naar het ruim. Vertellen je om het op te halen na aankomst. Vertellen je níét om het paspoort apart te houden. PROBLEEM!’ Lang verhaal kort: het ziet ernaar uit dat veel airlines je er niet voldoende aan laten herinneren dat je je paspoort ook daadwerkelijk uit je tas moet pakken. Dus bij dezen, een friendly reminder van onze kant: als jij deze zomer met een budgetairline vliegt, en je tas wordt afgenomen … onthoud dan dat je koste wat het kost je paspoort eruit moet halen.