Zo treed je buiten de gebaande paden in Colombia image
Lkoedam

Zo treed je buiten de gebaande paden in Colombia

Het gewelddadige imago van Colombia vertelt slechts een deel van het verhaal. Hele regio’s van dit Zuid-Amerikaanse land zijn veilig en een onontdekte parel voor avontuurlijke reizigers. Wij vertellen je waar je wél moet zijn. Van hagelwitte Caribische stranden tot middeleeuwse junglesteden en van straatcarnavals tot surfpeddeltochten met dolfijnen – wij zijn loco por Colombia, gek van Colombia!Wist je dat de westkust een absoluut surfparadijs is? (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel)1. Ga surfen in ChocóAlles aan de onherbergzame westkust van de regio Chocó, ingeklemd tussen de Stille Oceaan en de Andes, is indrukwekkend. Ten eerste de bevolking, die voor het merendeel bestaat uit Afro-Colombianen, de afstammelingen van Afrikaanse slaven. Zij wonen voornamelijk in kleine vissersdorpjes, net als de Emberá-indianen landinwaarts langs de rivieren. Dan is er de hoeveelheid neerslag (acht meter per jaar) en de hoge luchtvochtigheidsgraad. Maar je kunt bovenal genieten van de ongeëvenaarde natuur. Bij afgelegen stranden als Mecana, Huina en Bahia Solano ga je snorkelen of surfpeddelen met dolfijnen en zeeschildpadden. Tussen juni en oktober paren hier grote groepen bultruggen. De ecolodge El Cantil bij Nuqui verzorgt bootexcursies, elcantil.com.2. Zoek de gifkikker in ChocóColombia heeft niet alleen heel veel vogelsoorten (1876 volgens sommige tellingen) maar de regio Chocó herbergt ook de grootste diversiteit aan amfibieën ter wereld. Ervaar het met eigen ogen (en oren) door vanuit de ecolodge El Cantil het pad naar de top van de Carrizalito-heuvel te volgen. Daar bevindt zich een enorme concentratie felgekleurde pijlgifkikkers (rana Cocoi), waarvan ’s nachts de mannetjes in een luidruchtig kwaakconcert zijn verwikkeld, elcantil.com.3. Neem het met een korreltje zout op GuajiraIn het uiterste noordpuntje van het Zuid-Amerikaanse continent sta je ineens in een woestijn. Het desolate schiereiland Guajira is een aaneenschakeling van verlaten stranden (tip: Cabo de la Vela), zandduinen en uitgestrekte zoutpannen en lagunes waar roze flamingo’s voor een beetje kleur zorgen. Kortom: een plek om tot bezinning te komen. Op het schiereiland wonen de stugge Wayúu-indianen, die als enig inheems volk in Colombia nooit zijn onderworpen door Spaanse veroveraars of Britse zeerovers, newfrontiersadventures.com.

Bezoek een van de grootste pleinen van het continent (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel) 4. Bedwing je pleinvrees in Villa de LeyvaEen leuk dagtripje of weekendexcursie op drie uur rijden van Bogotá: via Tunja naar Villa de Leyva, een sfeervol koloniaal stadje met een van de grootste pleinen (plaza mayor) van het continent. Ook de omliggende straten zijn geplaveid met stenen uit de tijd van de Spaanse veroveraars. Vermijd de drukte en ga er doordeweeks slenteren. Of huur een paard om echt helemaal terug in de tijd te gaan, villadeleyva-boyaca.gov.co.5. Zoek het eind van de regenboog in Serrania de la MacarenaVoor het grootste deel van het jaar is de Caño Cristales een doodnormale rivier: een helder stroompje met groen mos op de rotsbodem. Maar wanneer je in de overgang tussen het natte en droge seizoen (september – november) deze afgelegen plek bezoekt, ben je getuige van een natuurwonder. Bij een bepaald waterniveau veranderen de algen in het water van kleur: rood, geel, blauw en groen en alle kleurencombinaties daartussen. Vlieg naar het plaatsje La Macarena en neem een auto naar Nationaal Park Serrania de la Macarena.

Zoutpannen in Colombia?! Hier vind je ze (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel)6. Duik met hamerhaaien bij MalpeloZo’n vijfhonderd kilometer uit de kust bij Chocó ligt Malpelo, een kaal eiland met kliffen die vier kilometer verticaal de oceaan in verdwijnen. Dankzij een bijzondere combinatie van oceaanstromen wemelt het hier van de haaiensoorten. In het bijzonder van de hamerhaaien. Er komen is niet goedkoop. Reken op € 3000 all-in voor een vier- tot zesdaagse combinatiereis met Nationaal Park Isla Gorgona en Nationaal Park Coiba in Panama. Maar dan heb je wel een van de meest bizarre duikvakanties ter wereld, puracolombia.com.7. Vier straatcarnaval in Barranquilla en GaldasElk jaar, veertig dagen vóór Pasen, barst de Caribische stad Barranquilla uit haar voegen tijdens een van de grootste carnavalsfeesten van Latijns-Amerika. Vermijd de dure tribuneplaatsen langs de hoofdroute, maar kies een alternatieve straatoptocht zonder hekwerken en laat je verleiden door de opzwepende muziek: een combinatie van onder andere de Spaanse paloteo, Afrikaanse congo en Colombiaanse cumbia. Mocht je ’s avonds nog willen swingen dan kun je je lol op in het avondcarnaval, La Troja. Kijk voor het programma op carnavaldebarranquilla.org. In de stad Riosucio in de provincie Caldas vieren de locals om het jaar in januari Carnaval de Riosucio of Carnaval de Diablo, het duivelsfeest. Niks engs aan – de duivel staat symbool voor de eenheid van de stad. Het verhaal gaat dat in lang vervlogen tijden Riosucio uit twee gemeenschappen bestond die elkaar naar het leven stonden. In een poging relaties te lijmen, kondigde een groepje priesters aan dat iedereen die zich niet verzoenend opstelde, door de duivel hoogstpersoonlijk zou worden gestraft. Deelnemers aan het carnaval dragen prachtige kostuums en de optochtdeelnemers (comparsas) zingen zelf gecomponeerde liedjes bij mensen thuis, carnavalriosucio.org.8. Eet Colombiaanse fusion in BogotáDineren doe je bij Harry Sassón in Bogotá. De chef-kok bereidt fantastische internationale fusiongerechten in een spectaculair gerestaureerd landhuis met een glazen bijgebouw. Nog niet uitgegeten? Schuif aan bij Club Colombia, een restaurant dat Sassón met collega Leo Katz heeft geopend en honderd procent Colombiaanse gerechten op het menu heeft staan. Aanraders zijn de garnalenstoofpot en de empanaditas, kleine gevulde broodjes met bijbehorende sausjes, harrysasson.com.

Stort je in een van de grootste carnavalsfeesten (Foto: Tom van der Leij © Columbus Travel)9. Drink rum uit een kokosnoot op Playa BlancaEen uurtje buiten Cartagena ligt Playa Blanca, dat zijn naam eer aan doet: het palmstrand aan de Caribische Zee is verblindend wit. Huur een ligbed, laat je masseren met afwasmiddel en koop bij de man met de kruiwagen een kokosnoot gevuld met rum. Je kunt er per bus komen, maar leuker (en minder druk) is het om er ’s ochtends vroeg heen te varen en voor een paar euro een hangmat te huren. Kleine vrachtboten (lanchas de carga) nemen je elke ochtend (behalve zondag) mee vanaf Mercado Bazurto. Wees op tijd – arriveer voor achten om de ochtendspits voor te zijn.10. Vind romantiek in Cartagena de IndiasHet perfecte einde van je dag: slenteren door het centrum van Cartagena de Indias, een van de mooiste en best bewaarde Spaans koloniale steden ter wereld. Strijk neer op een terrasje aan het elegante Plaza de Bolívar en zoek daarna, net als de andere stelletjes, de eeuwenoude stadsmuur op. Kies een schietgat uit en zie de zon in de zee zakken. Als afzakkertje neem je een cocktail op het terras van Café del Mar. Meer lezen én zien? Bekijk de reportage van Columbus-reporter Tom van der Leij in Columbus-editie 33. Heb je ‘m nog niet in huis? Schaf de editie dan hier aan.