Met deze betaaltruc bespaar je 3% op je ticketkosten image
Lkoedam

Met deze betaaltruc bespaar je 3% op je ticketkosten

Vliegtickets betalen met je creditcard is de normaalste zaak van de wereld. Maar wat als jij geen creditcard hebt? En wat als jij het niet ziet zitten om een extra creditcardtoeslag te betalen? Gelukkig kun je bij steeds meer airlines en boekingssites gewoon met iDEAL betalen, zónder extra kosten. De iDeale maatschappijen op een rijtje.



Ben jij ook klaar met extra transactiekosten voor een creditcardbetaling? (Foto: Thomas van de Weerd, Flickr)



Voor je vliegticket betalen met een creditcard is inmiddels zó ingeburgerd dat we de consequenties ervan op de koop toe nemen. Zo wordt het aankoopbedrag pas een maand na dato afgeschreven en moet je rekenen op 1,5% tot 3% (van de totaalprijs) transactiekosten. Maar wacht ’s even. Dit moet toch te voorkomen zijn?



Zónder creditcard een vliegticket kopen in Nederland



Bij de meeste, onder Nederlanders populaire luchtvaartmaatschappijen kun je inmiddels betalen met iDEAL. Mits je bij een van onderstaande banken aangesloten bent: ING Bank, Rabobank, ABN Amro, ASN Bank, SNS Bank, Triodos Bank, Friesland Bank of RegioBank. Je betaalt je vliegtickets dan in de internetbetaalomgeving die je gewend bent, zónder extra transactiekosten. Bij de volgende airlines kun je gratis gebruik maken van iDEAL: KLM, Transavia, Ryanair, Wizz Air, TUIfly, Vueling en Corendon. Bij EasyJet is het (nog) niet mogelijk om met iDEAL te betalen. Ook bij Nederlandse boekingswebsites is het mogelijk om gratis met iDEAL af te rekenen, zoals bij Columbus-partner Vliegtickets.nl.



Zónder creditcard een vliegticket kopen in het buitenland



In het buitenland vliegtickets kopen en afrekenen met iDEAL is een lastig verhaal. Tóch kun je op een aantal manieren in het buitenland een ticket aanschaffen zónder creditcard:




  1. Boek je ticket via een Nederlandse website Ben jij al in het buitenland en vlieg jij tussen internationale vliegvelden, dan kun je alsnog overwegen om je ticket te boeken via een Nederlands online ticketbureau. Je betaalt dan gewoon via iDEAL en print je e-ticket uit.

  2. Boek je ticket via een lokaal reisbureau In de regel kun je bij een buitenlands reisbureau terecht voor een (binnenlands) vliegticket. Het voordeel: ze accepteren cash, dat je met je reguliere bankpas uit de muur kunt trekken. 

  3. Boek je ticket via een prepaid creditcard Een prepaid creditcard kenmerkt zich door de mogelijkheid om er zelf geld op te zetten. Let er wel op dat je een kaart kiest met genoeg bestedingsruimte. Let op: niet alle airlines accepteren deze vorm van betaling.