Ryanair annuleert nóg meer vluchten. Dit kun je doen image
Lkoedam

Ryanair annuleert nóg meer vluchten. Dit kun je doen

Het kan je niet ontgaan zijn: Ryanair heeft er een zooitje van gemaakt door tot en met eind oktober honderden vluchten te annuleren. Maar daarmee is de kous nog niet af, want volgens de laatste berichten gaat de Ierse prijsvechter nu óók in november vluchten schrappen. Hiervan worden nog eens 400.000 reizigers de dupe.



Vlieg jij wel eens met Ryanair? (Foto: Sandor Somkuti, Flickr)



De annuleringen zijn volgens Ryanair nodig om grootschalige roosterproblemen, die grotendeels veroorzaakt werden door personeel dat in de laatste maanden van het jaar massaal verlof opnam, eindelijk het hoofd te bieden.



Voucher



De 400.000 reizigers die in november worden getroffen hebben hun geld als het goed is al teruggekregen. Of hun vlucht is omgeboekt. Als goedmakertje biedt Ryanair de gedupeerden een voucher aan van € 40 per vlucht. Ook de passagiers die in september en oktober hinder ondervonden, krijgen zo’n voucher. Wie op eigen houtje een nieuwe vlucht wilt boeken, doet er goed aan om eerst even contact op te nemen met Ryanair. Want anders kan de vliegmaatschappij weigeren om de nieuwe ticketkosten te vergoeden.



Aansprakelijkheid



De naar schatting 385.000 reizigers die in september of oktober hun reisplannen hebben moeten aanpassen, werden pas kort voor vertrek op de hoogte gesteld van de annulering. Veel passagiers hebben hierdoor extra kosten gemaakt, zoals extra overnachtingen en langere autohuur. De Consumentenbond vindt dat Ryanair daarmee contractbreuk heeft gepleegd. Als het aan de bond ligt, draait de vliegmaatschappij op voor de schade, mits deze verband houdt met de annulering. Wie gedupeerd is, kan zich eerst melden bij de verzekeraar. Wie níét reisverzekerd is, kan meteen een claim indienen bij Ryanair, eventueel met behulp van de rechtsbijstandsverzekering.