Op reis met de fiets? 4 cruciale voorbereidingstips image
Shyonen

Op reis met de fiets? 4 cruciale voorbereidingstips

Met de wind in de haren op je stalen ros de meest prachtige gebieden trotseren … Het klinkt idyllisch, maar hoe plan je zo’n tocht? Ben jij van plan op fietsvakantie te gaan in binnen- of buitenland? Dan komt dit stappenplan wellicht van pas!



Ben jij al eens op fietsvakantie geweest? (Foto: Reisreporter Lione Kolsteren)



Stap 1: Waar wil je naartoe?



Bedenk eerst waar je heen wilt en hoe zwaar je de tocht wilt maken. Doe dit door middel van een verlanglijstje, maar wees wel eerlijk naar jezelf toe. Ben je niet in topvorm? Ga dan niet meteen voor zware fietstochten door de wildernis, maar begin met een makkelijker traject. Neem ook de temperatuur en het weer mee in je overwegingen. Je moet er toch niet aan denken dat je straks in de stromende regen door een mistroostig gebied rijdt.



Stap 2: Hoe wil je overnachten?



Als je eenmaal een traject hebt uitgekozen, kan je gaan nadenken over de overnachtingsmogelijkheden. Zijn er hotels in de buurt of neem jij liever je tentje mee? Het is belangrijk hier van tevoren al goed over na te denken, want langs sommige routes is er nauwelijks tot geen aanbod.



Stap 3: Wat neem je mee?



Het klinkt logisch, maar toch kunnen we het niet vaak genoeg herhalen: neem alleen mee wat je écht nodig hebt. Hoe minder gewicht je op je fiets bindt, hoe makkelijker je vooruit racet. Dat extra paar schoenen of die ene leuke jas zal je op reis waarschijnlijk niet missen.



Stap 4: Wat voor fiets heb je nodig?



Als je eenmaal weet waar je gaat fietsen en hoeveel spullen je nodig hebt, kan je gaan kijken naar de geschikte fiets. Een standaard omafiets is misschien geschikt voor in de stad of binnen Nederland, maar niet voor in de heuvels. Ben je van plan per dag veel kilometers te maken? Ga dan voor een sportief model.