STOP met deze 10 dieronvriendelijke praktijken image
Shyonen

STOP met deze 10 dieronvriendelijke praktijken

Leeuwen knuffelen, socializen met cobra’s of selfies schieten met tijgers. Het klinkt misschien onschuldig, maar schijn bedriegt. Terwijl veel toeristen zich van geen kwaad bewust zijn, lijden dieren hier enorm onder. Bij deze 10 praktijken is er in ieder geval iets niet in de haak!



De olifant is een groepsdier, maar wordt in gevangenschap van zijn soortgenoten gescheiden (Foto: Reisreporter adelheid)



Bij ons staat de bescherming van dieren hoog in het vaandel. Het is dan ook geen toeval dat we iedere editie aandacht besteden aan het onderwerp. En wel door middel van een vaste column van Simone Eckhardt. Als oprichter en directeur van Stichting SPOTS, een organisatie die zich inzet voor bedreigde, wilde katachtigen, pent ze haar opmerkelijkste reiservaringen met betrekking tot 'wilde' dieren voor ons neer.



Jij als reiziger kunt een handje meehelpen om het welzijn van dieren te verbeteren op reis. Om te beginnen: de volgende tien dieronvriendelijke praktijken zijn absolute no-gos! Dit is waarom ... 



1. Een olifantenritje maken



Olifanten laten van nature niet zonder slag of stoot mensen op hun rug zitten. Om de dieren zo tam te krijgen dat ze zoiets toestaan, worden ze als baby van hun moeder gescheiden en jarenlang stelselmatig mishandeld.



2. Een selfie maken met een tijger of leeuw of wandelen met een leeuw



Ook tijger- en leeuwenwelpjes worden van hun moeder gescheiden en zo tam mogelijk gemaakt. De dieren zullen de vrije natuur nooit zien. In plaats daarvan worden ze in ketens of in kleine, betonnen hokjes gehouden en blootgesteld aan schietgrage toeristen met camera's. Ook wandelen met leeuwen is een ding. Gedraagt een dier zich niet ‘zoals het hoort’? Dan kan hij of zij dikwijls een flink pak slaag verwachten.



3. Een berenpark bezoeken



Beren worden vaak in groepjes in veel te kleine vertrekken gehouden, terwijl de dieren van nature het liefst alleen leven. Dat levert uiteraard de nodige stress op met gevechten en verwondingen als bloederig gevolg.



4. Een zeeschildpad vastpakken



Het is niet voor niets dat schildpadden zich in tekenfilmpjes vaak in hun schild terugtrekken. Ze zijn namelijk timide en zitten niet te wachten op een aai van een toerist. Ook kan een aanraking het immuunsysteem van de dieren aantasten, waardoor ze sneller ziek worden.



5. Een dolfijnenshow bijwonen



Dolfijnen horen natuurlijk thuis in zee en niet in een aquarium. De zwembaden waar de dieren in worden gehouden, zitten meestal vol met chloor, een stof die de dieren in het wild niet snel in zo’n hoge concentratie tegen zouden komen. Dit kan oog- en huidirritatie veroorzaken.



6. Een apendansje bekijken



Een dansend of fietsen aapje ziet er misschien schattig uit, maar de laatste jaren is deze praktijk vaak in verband gebracht met dierenmishandeling. De manieren waarop de aapjes een truc aanleren, zijn vaak agressief van aard. Bovendien zit de kans er dik in dat ze in een klein verblijf aan een veel te strakke ketting worden gehouden.



7. Een koffietje drinken van een loewak fokkerij



De loewak is een katachtige die koffiebessen eet. De uitwerpselen van de dieren (jakkes!) worden gebruikt voor een heel speciaal soort koffie. Daar is op zich niks mis mee, zolang de dieren in het wild leven. Vanwege de hoge prijs die mensen bereid zijn te betalen voor het drankje, worden loewakken helaas ook in fokkerijen gehouden, met alle gevolgen van dien …



8. Een slangenshow bekijken



Vermaak met slangen is inmiddels al eeuwenoud. Dat zegt helaas niks over het leed dat cobra’s te verduren krijgen als hun giftanden worden getrokken of dichtgemaakt. Deze praktijk kan ernstige infecties veroorzaken, die zelfs de dood van het dier tot gevolg kunnen hebben.



9. Een krokodilenfarm bezoeken



Dit behoeft eigenlijk geen uitleg, maar ook een krokodillenfarm is een absolute no-go. De dieren krijgen veel te weinig ruimte en worden puur en alleen gefokt voor hun huid en hun vlees. Ze leven in vieze, betonnen hokken waar ze nauwelijks de ruimte hebben om zich voort te bewegen. 



10. Een struisvogelritje maken



Struisvogels zijn niet gemaakt om mensen te dragen. En toch zijn er diverse farms waar het mogelijk is. De dieren worden gekalmeerd met een sok over het hoofd en vervolgens als een opgefokt stier losgelaten in een kleine 'arena'. De leefomstandigheden zijn al niet veel beter; de hokken zijn klein en kunnen leiden tot stress.