Vliegtuigstoel wordt steeds krapper. Waar stopt het? image
Shyonen

Vliegtuigstoel wordt steeds krapper. Waar stopt het?

Heb jij ook het gevoel dat je steeds minder ruimte hebt in het vliegtuig? Dat klopt, want de stoelen worden smaller en de beenruimte neemt af, terwijl passagiers juist langer en breder worden. Dit is hoe het momenteel gesteld is met de ruimte in het vliegtuig.



Erger jij je ook altijd groen en geel aan te krappe vliegtuigstoelen? (Foto: Ronald Sarayudej, Flickr)



Afname



Al jarenlang neemt de arm- en beenruimte van vliegtuigstoelen af. De cijfers liegen er niet om: in de jaren zeventig bedroeg de afstand tussen de stoel en de rij ervoor nog 89 centimeter, inmiddels is dat zo'n 10 centimeter minder. Ook de breedte van het zitvlak is sinds de jaren negentig ongeveer 6 centimeter afgenomen. Luchtvaartmaatschappijen gebruiken de 'extra' ruimte om meer zitrijen te creëren. 



Boosdoeners



Welke maatschappijen scoren goed en welke juist slecht? KLM doet het heel aardig in vergelijking tot andere airlines. Passagiers hebben tussen de 79 en 89 centimeter beenruimte, afhankelijk van het vliegtuig. Ryanair en easyJet bungelen onderaan met een schamele 76 en 74 centimeter.



Rechtszaak



De afname van de zit- en beenruimte is een slechte zaak, zo oordeelde een Amerikaanse rechter vorige week. De rechtszaak werd aangespannen door Flyers Rights, een non-profit organisatie die zich hard maakt voor de rechten van vliegtuigpassagiers. De groep wil dat de Federal Aviation Administration (FAA) – het hoogste Amerikaanse bestuursorgaan op het gebied van de luchtvaart – regelgeving omtrent stoelformaat maakt, omdat nooduitgangen niet goed meer bereikbaar zouden zijn. De rechter ging daarin mee, maar kan de FAA niet dwingen tot het ondernemen van actie. Wel heeft ze het bestuursorgaan aangespoord om de klacht van Flyers Rights niet zomaar af te wimpelen, maar een beter antwoord te formuleren. Of er écht iets gaat veranderen is dus nog maar de vraag.