Snel en veilig bruin worden op vakantie doe je zo. 10 tips image
Shyonen

Snel en veilig bruin worden op vakantie doe je zo. 10 tips

Mooi zongebruind thuiskomen van vakantie is een grote wens van velen. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet verbrandt en het risico op huidkanker zo klein mogelijk houdt? Met deze 10 tips ga jij goed beschermd op pad, maar krijg je wel een gezond kleurtje.



Met welke factor smeer jij je het liefst in? (Foto: Columbus Travel © Marlou van Breevoort)



1. Scrubben maar!



Wil jij snel en gelijkmatig bruin worden? Ontdoe je huid dan van tevoren van zoveel mogelijk dode cellen door jezelf eens goed te scrubben. Vergeet daarna echter je zonnebrand niet!



2. Smeer je van tevoren in



Ben je van plan naar zee te gaan of eens lekker te gaan bakken aan het zwembad? Smeer je dan ruim een half uur van tevoren al in. Zonnebrandcrème heeft even de tijd nodig om goed in te trekken.



3. Let op bij een frisse duik



Wist je dat je tijdens het zwemmen nog sneller verbrandt dan in je strandstoel? Water werkt namelijk als een soort vergrootglas voor UV-straling. Bedek jezelf en je kinderen dus nog eens rijkelijk met wat crème voor je een duik neemt.



4. Na het zwemmen



Deze tip spreekt misschien voor zich, maar is absoluut belangrijk. Zelfs als je waterproof zonnebrand gebruikt, is het raadzaam je na het zwemmen nog eens goed in te smeren. Artsen adviseren sowieso om elke twee uur je flesje crème weer eens open te trekken. Better safe than sorry!



5. Onder de kleding



Wist je dat je ook onder je kleding kan verbranden? Een gemiddeld shirt of overhemdje heeft een SPF van 8 tot 12, lang niet genoeg als je een dag in de brandende zon gaat lopen.



6. Houdbaarheidsdatum



Zonnebrandcrème kan niet bederven, maar de sterkte van de filter kan wel sterk afnemen. Kijk daarom goed op je flesje of potje hoe lang je het product kan blijven gebruiken.



7. Hoofddeksels



Geen zin in een zonnesteek? Een hoedje staat niet alleen fashionable, het beschermt je hoofd ook nog eens tegen de zon. En dat geldt niet alleen voor kale mannen.



8. Tijd voor een bril



Ja, ook je ogen kunnen verbranden en dat kan behoorlijk pijn doen. Tijdens je vakantie zit je vast niet te wachten op zeurende hoofdpijn of extreme lichtgevoeligheid. Draag daarom een zonnebril met UV-filter.



9. Verbrand, wat nu?



Oei, ondanks alle moeite ben je toch verbrand. Neem snel een lauwe douche en smeer je in met een gel op basis van aloë vera. Zorg er ook voor dat je de komende dagen je pijnlijke plekken goed bedekt met kleding en uit de zon blijft.



10. Aftersun



Niets is lekkerder dan je ’s avonds in (laten?) smeren met wat aftersun. Het goedje ruikt niet alleen lekker, maar is ook nog eens heel goed voor de huid. De crème heeft een verzorgende en verkoelende werking, waardoor je minder snel gaat vervellen en je bruine kleurtje dus langer blijft zitten. Hoera!