Redactiefavorieten: de 5 mooiste, onbekendste stranden image
Lkoedam

Redactiefavorieten: de 5 mooiste, onbekendste stranden

Maar liefst 71% van het aardoppervlak is water. En waar water is, is vroeg of laat wel een gouden streep zand die ligt te wachten op ontdekking. Wij maakten een selectie van de vijf adembenemendste stranden ter wereld die je helemaal voor jezelf hebt. Zo kom je er.



Áls er al locals rondlopen, is dat een unicum (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)



1. Ohoidertutu, Indonesië



Ohoidertutu op het Molukse Kei Kecil is een van de mooiste zandstranden van Indonesië, Zuidoost-Azië en misschien wel de wereld. Áls er al locals rondlopen, is dat een unicum. Meestal heb je dit strand compleet voor jezelf.



Zo kom je er: Niet te bereiken met grote voertuigen, dus pak een ojek (brommertje) in het noorden van het eiland en tuf een aantal uren langs de westkust voordat je in het zuiden belandt.



Meer weten? Haal editie 54 er nog eens bij. Of schaf ‘m aan in onze shop.





Ben je de weg kwijt naar Prainha? Volg de surfers! (Foto: Malou van Breevoort © Columbus Travel)



2. Prainha, Brazilië



Prainha wordt door kenners steevast in de top 3 mooiste stranden van Brazilië gezet. We kunnen ze geen ongelijk geven. Een brede maanvormige baai met een al even breed strand wordt zo puntgaaf door palmen omzoomd dat we haast geloven dat er een landschapsarchitect aan te pas is gekomen. Het witte zand doet bijna pijn aan je ogen en wordt opgeluisterd door met jungle overwoekerde rotsen aan weerskanten van de baai. Er staat één enkele houten hut waar je een kokosnoot met een rietje kunt halen om de dorst te lessen. Perfectie.



Zo kom je er: Je moet een uur lopen om bij al dit moois te komen. Gelukkig is de trail eenvoudig: je begint bij de ingang van een ander strand, Ribeira, en slaat daar rechts in om een klein stroompje de jungle in te volgen. Links zie je een houten bordje waar ‘Prainha’ staat aangegeven. Volg daarna de surfers door het oerbos van de Mata Atlântica en daarna de hoogte in, langs kliffen die over de Atlantische Oceaan uitkijken. En dan is het lekker uitblazen of met de locals de golven op.



Meer weten? Haal editie 59 er nog eens bij. Of schaf ‘m aan in onze shop.





Psst ... Blijft Secret Beach op Dominica óns geheimpje? (Foto: Louise ten Have © Columbus Travel)



3. Secret Beach, Dominica



De westkant van Dominica, aan de Caribische Zee, is kalm en ideaal om te kajakken. Zoals hier bij Secret Bay, een heerlijke baai met een rotsboog die alleen vanaf zee te bereiken is. Op Dominica liggen veel kleine baaitjes tussen de rotsformaties, maar het is vaak moeilijk om er te komen. Hoewel het eiland kleiner is dan de provincie Utrecht, voelt het door de enorme hoogteverschillen en kronkelweggetjes veel groter aan.



Zo kom je er: Gasten van het tot de verbeelding sprekende verblijf Secret Bay – zes luxe villa’s tegen een klif met eigen baai en dus strand – kunnen gebruik maken van kajaks en paddle boards die door het resort worden aangeboden. Het is slechts een kort tochtje om bij Secret Beach te komen. Geen gast? Charter een vissersboot bij het Indian River Visitor Center in Portsmouth of huur een kajak of zeilboot bij WaveDancer Water Sports & Park op Coconut Beach.



Meer weten? Haal editie 53 er nog eens bij. Of schaf ‘m aan in onze shop.





Op een enkele local na liggen de stranden van de Solomoneilanden er verlaten bij (Foto: Jenny Scott, Flickr)



4. Kennedy-eiland, Solomoneilanden



Ex-president van de V.S. John F. Kennedy was ooit gestationeerd voor de kust van de Solomoneilanden toen zijn patrouilleboot werd geraakt door een torpedo. Hij zwom voor zijn leven en kwam aan land op een onbewoond eiland, het latere Kennedy-eiland. Het eiland ziet nauwelijks toeristen. En dat betekent dat de stranden en riffen er verlaten bij liggen.



Zo kom je er: Vlieg vanaf Fiji met Solomon Airlines naar Gizo, waar je een tour operator circa € 30 betaalt voor een eilandtrip van een halve dag. Of verblijf bij Fat Boys, een budgetresort dat tochten aanbiedt naar het eiland.





Maar liefst 92% van Silhouette-eiland is uitgeroepen tot nationaal park (Foto: guenter from munich, Flickr)



5. Silhouette-eiland, Seychellen



Silhouette-eiland mag dan wel het derde grootste eiland van de Seychellen zijn, het heeft nog steeds maar tweehonderd inwoners. Maar liefst 92% van het eiland wordt beschermd als nationaal park. Er is dan ook maar één resort, het Hilton Seychelles Labriz Resort & Spa. Hoe verder je van het resort afzakt, hoe desolater de stranden worden. Op de seychellenreuzenschildpad die er rondloopt na dan.



Zo kom je er: Op dertig minuten rijden van Mahe ligt Bel Ombre, van waar het nog drie kwartier varen is naar Silhouette-eiland. Of tast in de buidel en neem de helikopter vanaf het vliegveld van Mahe.