Zo krijg je voorrang op Schiphol. 8 supertips image
Shyonen

Zo krijg je voorrang op Schiphol. 8 supertips

Stel je eens voor: bepakt en bezakt sta je uren van tevoren klaar op Schiphol voor een prachtige reis. Toch mis je je vlucht, doordat de wachtrijen voor de veiligheidscontrole te lang zijn. Dit horrorscenario werd eerder dit seizoen werkelijkheid voor honderden reizigers. Met deze 8 tips zorg jij ervoor dat je de kans op een gemiste vlucht verkleint.



Ook altijd bang dat je iets bent vergeten in te pakken? (Foto: Schiphol Group)



1. Wees ruim op tijd



Het is misschien een voor de hand liggend cliché, maar toch kunnen we het niet vaak genoeg zeggen: zorg dat je ruim op tijd aanwezig bent op Schiphol. Reis je rond de spits? Dan is het al helemaal oppassen geblazen. Laat een file op de snelweg of een vertraagde trein je vakantie niet in gevaar brengen en vertrek een uurtje eerder.



2. Check thuis in



Bij de incheckbalies op Schiphol begint de drukte vaak al. Reis je alleen met handbagage? Dan kun je een hoop tijd winnen door van tevoren thuis in te checken. Dat kan vaak al 24 uur voordat je vlucht vertrekt. Bovendien scheelt het een hoop gedoe met papieren boardingpasses, die je makkelijk kwijtraakt of verfrommelt. Download je ticket simpelweg op je smartphone and you’re good to go!



3. Reis zonder handbagage



Ga je deze zomer op een kort tripje of heb je een grote koffer die sowieso ingecheckt moet worden? Reis dan zonder handbagage! Schiphol begint in juli namelijk met een experiment: als je zonder tassen of trolleys bij de veiligheidscontrole arriveert, krijg je voorrang. De luchthaven hoopt op deze manier een snelle doorstroom te bespoedigen.



4. Maak geen foto’s



Beveiligers krijgen geheid de kriebels van mensen die in de rij staan te filmen of foto’s nemen. Anno 2017 is dat op zich niet zo gek. Laat daarom je telefoon of tablet even voor wat het is en schiet pas weer kiekjes als je door de veiligheidscontrole heen bent. Zo verklein je de kans er even uit gepikt te worden voor een extra controle.



5. Leg ‘verdachte’ items apart



Laptops, tablets en smartphones lijken wellicht onschuldig, maar vliegvelden hebben strenge regels opgesteld rondom elektronica. Zorg er dus voor dat je deze altijd uit je koffer of tas haalt en zichtbaar neerlegt op de bagageband. Hetzelfde geldt voor alle flesjes en potjes met vloeibare middelen die je meeneemt op reis.



6. Denk aan je sieraden



Ze zijn de vijand van veel reizigers: de metaaldetectiepoortjes waar iedereen verplicht doorheen moet. Heb je keurig je riem en horloge in een bagagebak gelegd, rinkelt het alarm alsnog vanwege een schoenzool of een vergeten oorbel. Neem daarom het zekere voor het onzekere en leg alle items die mogelijk metaal bevatten in een bak op de lopende band.



7. Sta klaar met je papieren



Zorg dat je je belangrijke documenten, zoals je ID-kaart, paspoort en (mobiele) boardingpass altijd bij de hand hebt. Op die manier hoef je niet iedere keer in je tas of koffer te gaan graven als een beambte vraagt om je papieren. Dat scheelt tijd én stress.



8. Kies strategisch



Je kent het gevoel vast wel: je kiest altijd ogenschijnlijk voor de kortste rij, maar toch sta je langer te wachten dan je buurvrouw. Dat is niet alleen vervelend, maar kost ook nog eens flink wat minuten. Een waterdichte oplossing voor dit probleem bestaat helaas niet, maar je kunt wel op bepaalde dingen letten. Ga bijvoorbeeld niet achter gezinnen met kinderen staan, maar juist achter zakenmannen met koffertjes. Die reizen veel, dus grote kans dat ze in een mum van tijd door de bagagecheck heen zoeven.