5 eenvoudige tips om duurzamer te vliegen image
Lkoedam

5 eenvoudige tips om duurzamer te vliegen

De manier waarop we omgaan met de wereld begint zijn tol te eisen. Maar laten we de hand ook eens in eigen boezem steken; met al dat vliegen dat we doen helpen we niet echt mee. Gelukkig kunnen we op een aantal vrij eenvoudige manieren ons steentje bijdragen. Welke van deze vijf duurzame tips pas jij al toe?



Zulke uitzichten maken het moeilijk om níét te willen vliegen (Foto: Reisreporter travelbag)

 

1. Kies een duurzame maatschappij

 

Op de website van Atmosfair kun je in de index zien hoe duurzaam een luchtvaartmaatschappij nu daadwerkelijk is. Van de grote jongens springt TUI Airways in ieder geval het efficiëntst om met brandstofverbruik.

 

2. Kies een groot toestel

 

Over brandstofverbruik gesproken … Uit onderzoek is gebleken: hoe groter het vliegtuig, hoe lager het gemiddelde brandstofverbruik. Kies, als het even kan, dus voor een groot formaatje Airbus of Boeing.

 

3. Kies lichte bagage

 

Niet alleen vanuit economisch – handbagage is vooralsnog gratis bij veel maatschappijen – maar ook vanuit ecologisch oogpunt is het verstandig om zo licht mogelijk te reizen. Bagage eist immers vier procent van het gewicht op in brandstof. Als alle passagiers hun bagage zouden halveren scheelt dat een behoorlijke slok op de borrel.

 

4. Kies een directe vlucht

 

Hoe vaker een toestel opstijgt, hoe meer kerosine er wordt verbruikt. Met andere woorden: direct naar je bestemming vliegen is een stuk milieuvriendelijker dan overstappen.

 

5. Kies voor een drukbezette vlucht

 

Je kunt zeggen wat je wil van budgetvluchten; ze zijn wél duurzaam. De bezetting is immers beter dan bij veel andere maatschappijen en ze hoeven daarom minder vaak op en neer te vliegen.

 

Het mogen dan wel kleine ingrepen zijn, maar als we dit op grote schaal gaan toepassen wordt de wereld er tóch nog een beetje beter op