Jij hebt de Columbus-factor! De prijswinnaar is... image
Lkoedam

Jij hebt de Columbus-factor! De prijswinnaar is...

Elke Columbus-editie staat een nieuw thema centraal. Dat was dit keer 'wonderbaarlijk wildlife'. Je kon tot 1 mei aantonen dat jij over de Columbus-factor beschikt. Daar hoefde je alleen maar je beste wildlife reisfoto met tip óf review voor in te zenden. De nr. 1 winnaar van de cadeaucheque van CameraTools t.w.v. € 350 is geworden...



Dit keer was het thema 'wonderbaarlijk wildlife' (Foto: Wildlife-ambassadeur Erik Joosten)



Wie koos de winnaars?

De jury voor het thema ‘wonderbaarlijk wildlife’ bestaat uit Columbus-webmaster Saphira Siahaya-Ursepuny en Columbus-ambassadeur Erik Joosten.



------------------------------------



10. Review - Reisreporter hansdewildt



'Op de kop van Schouwen Duivenland ligt 20 hectare natuurgebied dat onderhouden wordt door Staatsbosbeheer. In mijn vorige tip heb ik verteld over de Vroongronden en de prachtige Zeepeduinen. Nu komen de Meeuwenduinen en de Domeinen aan de beurt ! In de Meeuwenduinen ligt er op het hoge duin een commandopost uit de Tweede Wereldoorlog. In de tientallen kleinere bunkers overwinteren honderden vleermuizen. In de zomermaanden worden er bunkerexcursies georganiseerd, maar zelf kun je natuurlijk ook op pad gaan. Tijdens het broedseizoen is dit gebied gesloten !! De Domeinen is het grootste bebost gebied van Zeeland. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen op verharde paden. Tussen de duinen en bossen vind je twee uitzichttorens. Vanuit deze torens heb je een prachtig uitzicht over de hele kop van Schouwen Duivenland. Bij helderweer kun je de stormvloedkering, de duinenrij en de zee zien. Bovendien heb je een prachtig uitzicht op de vuurtoren van Nieuw Haamstede. Deze Westerlichttoren is een van de bekendste en grootste vuurtorens van Nederland. Hij is gebouwd in 1837, is 53 meter hoog en heeft een lichthoogte van 58 meter boven zeeniveau. De basis van de toren wordt gevormd door 2,5 meter dikke muren die naar boven toe steeds dunner worden. Hij is beschilderd met een rode en witte band die in een spiraal naar boven lopen. Hij is vooral bekend geworden door het biljet van 250 gulden !! Al met al; er is zoveel te genieten in de Kop van Schouwen!'



Juryoordeel: Een bijzonder natuurgebied in eigen land, waarin de plekken inhoudelijk duidelijk zijn beschreven. Buiten de gebaande paden met een stukje historie.



9. Foto - Reisreporter Esthers







Juryoordeel: Prachtig snorkeltripje in een mooi gebied van Mexico, waar je tegelijkertijd meerdere dieren kunt spotten. Zowel op het land als in het water. Zoals deze hoofdrolspeler en zijn figuranten.



8. Foto - Reisreporter antwan







Juryoordeel: Dit beeld heeft een mooie, maar ook zeker een originele uitsnede. Deze zebra's werden vastgelegd in het unieke Zuid-Oeganda, bij uitstek een Columbus-bestemming. 

 



7. Review - Reisreporter corriedewinter



'Het is wat lastig om in El Calafate de weg naar het natuurgebied Laguna de Nimez te vinden, deze is slechts aangegeven met houten zelfbeschilderde bordjes vanuit het centrum. De weg van 1 km leidt naar de Redondabaai, een ondiep gedeelte van het Lago Argentina. Hier is een natuurreservaat waar vogels rustig kunnen foerageren en broeden. Ik zag vele roofvogels die aan het baltsen waren, Patagonische ganzen, kieviten, ibissen en Chileense flamingo's. Al deze vogels zijn van heel dichtbij te benaderen; ze zijn niet schuw en er zijn ook vogelkijkhutten ingericht. Je wandelt in een paar uur over paden en vlonders de Laguna rond, als je tenminste niet onderweg stopt. Bij de ingang zijn vogelboeken en folders te koop, verder kun je verrekijkers huren. Entree € 2, verrekijker € 7. De weg ernaar toe is gemakkelijk te lopen; je kunt je ook laten afzetten als je terugkomt van de busexcursie naar de Perito Moreno gletsjers.'



Juryoordeel: Sterke tip voor vogelliefhebbers. Juist omdat deze plek lastig te vinden is, kun je dicht bij de dieren komen. Typisch Columbus.



6. Foto - Reisreporter dreamer666







Juryoordeel: Een prachtig contrast waarin de voorgrond scherp is afgesteld op de struisvogel. Een rustige omgeving, waar je nu net dit prachtige beest in een mooie setting hebt weten te spotten.

 



5. Review - Reisreporter Zinzi



'Een alternatieve safari: uit de auto, op de fiets en trappen maar langs die buffels, giraffen en zebra's. Dat is in een enkele zin Hell's Gate National Park. Door te fietsen zie je meer en is op safari gaan opeens een stuk duurzamer en goedkoper ($30 entree en verder de huur van je fiets - afdingen is aan te bevelen). De persoonlijke ontmoetingen met wilde dieren zijn bijzonder, langer en dichterbij. Fietsen is ook gewoon een leuke activiteit in zo'n prachtige vallei met vulkaan op de achtergrond. Rotsklimmen en abseilen is ook mogelijk voor de liefhebbers en gewoon ter plaatse te regelen. Ook zijn er apen, stokstaartjes, zwijnen, secretarisvogels en antilopes te zien.'



Juryoordeel: Anders dan anders: fietsend op safari. Een originele review met een duidelijke beschrijving wat precies binnen dit thema past.

 



4. Foto - Reisreporter marjan stolk







Juryoordeel: Een bijzonder camping-plekje waar je uitzicht op de zee hebt en zelfs de orka's voorbij ziet zwemmen. Daarnaast heb je het geluk gehad om deze plaat te schieten, die je overigens prachtig scherp hebt gesteld.

 



3. Foto - Reisreporter hbplaatjes







Juryoordeel: 3 op een rij. Een super plaat met als detail het voedsel in hun bekjes. Mooi scherp gesteld op dit 'Wonderbaarlijke Wildlife'.

 

 



2. Foto - Reisreporter ChristaThieme







Juryoordeel: Originele foto, originele plek. De weg leidt namelijk naar een mooi meertje, waar je kunt wandelen en varen. Een omgeving om te genieten en zo nu en dan wildlife te spotten.

 



1. Review - Reisreporter Graaf



'Je moet wat moeite doen om bij Tangkoko N.P. te komen. OV is er niet, je kunt vanuit Bitung met een taxi, of auto & chauffeur huren. Heb je geen vervoer kun je Franky, eigenaar van Tangkoko Hill bellen of mailen en laat hij je ophalen. Dit ligt aan de rand van het park, en daar kun je prima logeren, inclusief maaltijden. In het Tangkoko National Parc kun je dieren zien die nergens anders ter wereld voorkomen. Het meest bekend is de Tarsius Tarsier het spookdiertje. Deze soort leeft diep in het oerwoud in kleine bomen. Het heeft hele grote ogen, waar hij uitstekend mee kan zien, hij jaagt ’s nachts op allerlei insecten. Een ander dier dat alleen maar op Sulawesi voorkomt is de beerkoeskoes, een klimbuideldier verwant aan de koala. Ook de zwarte kuifmakaak komt alleen maar hier voor. Zwarte apen met een typisch kuifje en roze billen. Ze leven juist hier, in dit park aan de Molukse Zee, omdat ze dagelijks zeewater drinken om hun zoutvoorraad aan te vullen. Je bent verplicht om met een gids door de jungle te trekken, en bij de ingang zitten er een aantal. Tarief is 70.000 RP. Veel bezoekers komen alleen voor de spookdiertjes (die je alleen maar tijdens de avondschemering kan zien), maar een goede gids kan je veel meer dieren en vogels laten zien; zoals neushoornvogels. Voor de apen moet je ’s ochtends vroeg komen, met een beetje geluk loop je midden tussen een grote groep kuifmakaken, die zich niets van je aantrekken. Een bezoek aan dit park is een heel bijzondere ervaring.'



Juryoordeel: Uitgebreid beschreven en inhoudelijk sterk. Als lezer zou je de ervaring zo na kunnen bootsen. Bovendien is het een echte Columbus-bestemming. Gefeliciteerd Columbus Reisreporter Graaf! Saphira zal persoonlijk contact met je opnemen per e-mail.





Deze competitie wordt mede mogelijk gemaakt door: