Top X van District VII & VIII image
Lkoedam

Top X van District VII & VIII

In de zomermaanden, wanneer het kwik oploopt, verplaatst het leven in de Hongaarse hoofdstad Boedapest zich naar buiten. De jaarlijkse cultuurkalender staat dan ook tjokvol festiviteiten in de openlucht. Maar minstens net zo gezellig zijn de terrasjes, food trucks en binnentuinen. Voor jou uitgezocht: de leukste adresjes in District VII en VIII, Boedapests hipste wijken.



Drink gezellig tussen de locals een drankje (Foto: © Lars van der Waarden)



Reizen naar Boedapest



De Hongaarse budgetairline Wizzair vliegt twee keer per dag van Eindhoven naar Boedapest, vanaf € 60 retour, wizzair.com. Kijk ook op Vliegtickets.nl. Columbus-abonnees krijgen hier € 25 korting per boeking, columbustravel.nl/abovoordeel.



Reizen binnen Boedapest



De hotspots die we beschrijven in de reportage liggen op loopafstand van elkaar maar vergen een stevige wandeling. Het ietwat gedateerde openbaar vervoer kan uitkomst bieden. De bussen, die vaak overvol zijn, rijden over de grote boulevards in het centrum. Het tram- en metrostelsel brengt je naar iedere uithoek van de stad, bkk.hu.



District VII



Relax in een shabby chic openluchtbar



Ruïnebars en kerts (een kert is een openluchtbar in een binnenplaats of -tuin) zijn niet meer weg te denken uit het sociale leven in District VII en VIII. Aan de basis van de scene staat Szimpla, de rockster van de kerts en inmiddels praktisch tot monument verheven. Het decor van de bar doet nog het meest denken aan een vuilnisbelt. Er staat zelfs een oude Trabant waar je met een biertje in kunt gaan zitten. Sta niet te kijken van het grote aantal koff ers in deze kert — voor veel bezoekers is Szimpla de eerste halte na het vliegveld. Op zondagen in de zomer vindt er een boerenmarkt plaats, van 9 tot 14 uur. Szimpla, Kazinczy u. 14, tel. 202618669, szimpla.hu. Voor een compleet overzicht van de leukste en meest underground kerts van District VII en VIII lees je onze minireportage in de komende juli-editie.



Geniet van een stiltemomentje in een synagoge



Een stuk rustiger en goedkoper dan de puntgave Dohánystraat Synagoge is de verweerde Rumbachstraat Synagoge, die door locals wordt gezien als de indrukwekkendste van de buurt. Houd rekening met de kledingvoorschriften — schouders en dijen bedekt. Rumbachstraat Synagoge, Rumbach u. 11-13, tel. 13430420, greatsynagogue.hu.