5 redactietips om groener te reizen image
Henk_en_Nel

5 redactietips om groener te reizen

Het toverwoord 'eco' is populair in de reiswereld. Maar hoe weet je zeker of iets daadwerkelijk eco is en niet slechts een manier van adverteren? Dit zijn de vijf tips van onze redactie om groener te reizen. Heb jij nog toevoegingen?



Groen zover het oog reikt (Foto: Reisreporter joseluken)



'Eco' en 'groen' zijn ingewikkelde termen die eigenlijk te makkelijk gebruikt worden. Enerzijds refereert het aan verantwoord (reis)gedrag in het algemeen - milieuvriendelijkheid en sociale en economische duurzaamheid - en anderzijds refereert het aan eco-toerisme, op verantwoorde wijze omgaan met de natuur om je heen. Naar ons inzicht draait het allemaal om het beperken van de ecologische footprint - weer zo'n populaire term. Op verantwoorde wijze omgaan met je omgeving dus. Dat begint al in onze eigen keuken maar is ook zeker toe te passen op onze reizen. Zo draag je volgens ons bij.



Tip 1: kies voor een groen verblijf



Er bestaan keurmerken voor groene hotels maar ze zijn niet allemaal even geloofwaardig. Een groene sticker op de voordeur wilt dan ook niet alles zeggen. Wat je beter kunt doen is eens naar de website van het hotel gaan en lezen over de visie van het bedrijf. Of bel ze op en vraag ze er eens naar. Belangrijk om te weten: is het hotel in handen van een local en werken er lokale werklieden? Wordt er gerecycled? En wat doet het hotel eraan om het elektriciteitsgebruik tot een minimum te beperken? 



Tip 2: in het hotel



Je energieverbruik beperken is écht niet zo moeilijk. Door bijvoorbeeld kort te douchen, de kraan uit te zetten tijdens het tandenpoetsen en je handdoek her te gebruiken beperk je je consumptie dagelijks tot een minimum. Hang voor laatstgenoemde maatregel desnoods een briefje op de deur om duidelijk te maken dat je je handdoeken hergebruikt. Tv of airco niet nodig? Schakel ze volledig uit!



Tip 3: vermijd het hotel



Of sla een hotel gewoon over... Bij familie of kennisen slapen is een stuk goedkoper én duurzamer. Of gewoon in een gezellige homestay. 



Tip 4: vervoer



Het blijft een heikel punt: vervoer. Het huren van een auto is een luxe die in veel gevallen overbodig is. Met het openbaar vervoer, op de fiets of te voet kom je óók op je bestemming. Toch met de auto? Met deze simpele regels ben je tenminste een heel klein beetje goed bezig: start en stop niet te snel, laat de motor niet onnodig draaien, houd de banden goed opgepompt, laad de auto niet te zwaar en houd je aan de snelheidslimiet. 



Tip 5: shoppen bij de local



Koop je voedsel bij de lokale verkopers en hergebruik je plastic zakjes. Het kopen van lokale producten is sowieso een goede maatregel. Dit vermindert de ecologische footprint - het voedsel wordt namelijk niet meer eindeloos verscheept voordat je het koopt. Nog één laatste tip: koop als het even kan geen plastic flessen maar gebruik een waterfilter. 



Groen reizen blijft natuurlijk een ingewikkeld thema. We zijn dan ook benieuwd wat jij nog toe te voegen hebt. Laat je het ons weten?