Into the Wild trekt pelgrims image
Jan-Petra

Into the Wild trekt pelgrims

'Into the Wild', de film over Cristopher McCandless die drie maanden in de wildernis van Alaska leefde en uiteindelijk stierf, heeft gezorgd voor een toenemend aantal reizigers die de bus van de jongen willen opzoeken.

De bewoners van het nabijgelegen dorpje Healy, 40 kilometer ten oosten van de bus, waren er al bang voor toen 'Into the Wild' uit werd gebracht: copycats die aan gevaarlijk tochten door de wildernis zouden beginnen om in de voetsporen van McCandless te treden. Velen zien McCandless als een spirituele visionair, maar Alaskanen zien hem als een slecht voorbereide reiziger.

Recordaantal wandelaars
Mensen van over de hele wereld zijn de afgelopen jaren afgereisd naar de verroeste bus, die decennia lang gebruikt is als schuilplaats voor jagers en reizigers naar het achterland. Dit jaar reist een recordaantal wandelaars af naar Alaska omdat ze geboeid zijn door het verhaal van de jonge student Christopher die zijn rijke familie de rug toekeert om aan een rusteloze zwerftocht naar Alaska te beginnen. De lokale Kamer van Koophandel heeft al tientallen emails ontvangen van aankomende bezoekers die graag het pad naar de bus van McCandless willen vastleggen.

Gevaarlijk gebied
Voormalig KvK-president Neal Laughman waarschuwt bezoekers van het gebied waar mobiele telefoons geen bereik hebben, voor de onvoorspelbare weersomstandigheden, wolken vol muskieten en de kolkende Teklanika River. Het gestegen peil van deze rivier zorgde ervoor dat McCandless geen hulp kon zoeken. Laughman kreeg hierop reacties van mensen die wat er ook gebeurt, vastbesloten zijn om de bus te bereiken. 'Ik wil niet dat mensen daar naartoe gaan en sterven. Zo simpel is het', zegt Laughman. 'Wij weten niet dat ze daar zijn, totdat het te laat is.'

Jonge mannen
De EarthSong Lodge is een van de nieuwste lodges langs de Stampede Road. Nu het weer steeds mooier wordt, ziet eigenaar John Niernberg steeds meer wandelaars langs zijn lodge lopen. De meeste wandelaars zijn jonge mannen die beginnen aan de 35 kilometer lange tocht naar de bus. 'Ik beschouw de wandelaars niet als gekken', zegt Niernberg. 'Maar ik denk dat ze een idee idealiseren in plaats van de persoon.'

Geromantiseerd verhaal
Afgelopen jaar kennen de meeste van Niernbergs gasten het verhaal van McCandless. Of beter gezegd, ze weten dat het een geromantiseerd figuur is, een karakterisering die niet wordt gedeeld door Alaskanen en vele anderen. Ongeveer rond dezelfde tijd als de miljoenenfilm, werd ook de onafhankelijk documentaire 'The Call of the Wind' uitgebracht door filmmaker Ron Lamothe. Hij probeerde met zijn documentaire de mythes rondom McCandless op te helderen.

Toenemende reizigersaantalen
De reizigersaantallen in het gebied van Into the Wild nemen nog steeds toe. Alaska Travel Adventures ziet een aanmerkelijke stijging in de aanmeldingen voor de 'backcountry safari', sinds het uitkomen van de film. Deze zomer stipt de organisatie de connectie met de film extra aan. Ook merkt de organisatie dat het aantal backpackers dat langs het kookkamp van de safari trekt, is toegenomen. Veel wandelaars zijn dan op de terugweg en zijn uitgedroogd, afgemat en hebben vele blaren.