Noordpool in zomer gesmolten? image
Jan-Petra

Noordpool in zomer gesmolten?

De Noordpool kan deze zomer zonder ijs komen te zitten. Volgens een nieuw rapport kan de ijskap op het noordelijkste puntje dit jaar helemaal afsmelten. Klimaatverandering is de grote boosdoener.

Mark Serreze, onderzoeker aan het Snow and Ice Data Center in Colorado, schat de kans op een ijsvrije Noordpool op vijftig procent. 'Voor het eerst is de Noordpool dit jaar bedekt met een laag ijs van één seizoen oud: ijs dat afgelopen winter en herfst pas is gevormd', legt Serreze uit. 'Zulk ijs smelt doorgaans in de zomer weer af.'

Hoger smelttempo
Naar schatting gaat het om zeventig procent van de totale ijslaag. Volgens satellietgegevens is het smelttempo dit jaar zelfs hoger dan in recordjaar 2007. Helemaal ijsvrij zal de Noordpool niet worden, want het dikkere ijs dat tegen het Canadese continent is gedrukt, zal de zomer kunnen overleven. Maar het is wel voor het eerst in de geschiedenis dat er sprake is van zo'n grote afname van de hoeveelheid ijs.

Nieuwe mijlpaal
Als het noordelijkste punt van de wereld deze zomer volledig smelt, dan is dat een nieuwe mijlpaal in het proces van opwarming en afsmelten dat volgens veel wetenschappers lijkt te versnellen.

Olie en mineralen
Het verdwijnen van het ijs kan voor de omringende landen ook voordelen opleveren. Waardevolle voorraden olie en mineralen komen dan onder de ijslaag vandaan zodat het geëxploiteerd kan worden.