Zo is het dus echt om stewardess te zijn image
Japio

Zo is het dus echt om stewardess te zijn

Het zal sommige mensen heel leuk lijken: stewardess zijn, je vliegt de hele wereld over, gewoon voor je werk! Anderen zullen het een nachtmerrie vinden; zij slapen na een drukke werkdag het liefst in hun eigen bed. Maar hoe is het nu echt om stewardess te zijn?

1 Het is niet alleen een baan



Het is niet alleen een baan, maar ook een levensstijl. Je zult over de hele wereld vrienden hebben; je raakt eraan gewend uit je koffer te leven en je toilettasje heb je altijd bij je. Veel stewardessen volgen een bepaalde routine, afhankelijk van de lengte van de vlucht en het weer op de bestemming.



2 Het is anders dan welke baan dan ook



Anders dan in andere werkkringen, ben je iedere keer met andere mensen aan het werk. Op iedere vlucht is een andere crew aanwezig en tijdens elke vlucht heb je andere passagiers. Daarbij zijn ook veel vliegtuigen verschillend. Zo heb je dus bij wijze van spreken iedere dag een ander kantoor.



3 Je hebt verschillende functies



De belangrijkste taak van het cabinepersoneel is de veiligheid van passagiers waarborgen. Ze moeten je kunnen helpen wanneer er een noodgeval plaatsvindt. Daarnaast zijn ze ook het gezicht van de luchtvaartmaatschappij, het zijn de eerste aanspreekpunten als er iets mis is. Ook babysitten en reisadvies geven zijn veelvoorkomende taken.  



4 Je komt in eerste instantie niet zo heel ver …



‘Leuk’, zal je denken, ‘als ik stewardess ben kan ik overal naartoe waar ik wil.’ Niet dus. Waarschijnlijk zal je als beginnend stewardess vooral op de reservelijst staan. Dan wacht je op het vliegveld of thuis op een oproep. De luchtvaart is nu eenmaal onvoorspelbaar en soms wordt ander personeel ziek.



5 … maar later kom je overal!



In elke nieuwe stad waar je belandt valt een hoop te ontdekken en het is belangrijk deze ontdekkingstocht aan te gaan. Kom je ergens vaker, dan wil je vast weten waar je lekker kunt lunchen, een fijne wandeling kunt maken of waar de leukste winkels zitten. Op elke nieuwe bestemming staat er een nieuw avontuur op je te wachten.