’s Werelds grootste vliegtuig is in de maak! image
Japio

’s Werelds grootste vliegtuig is in de maak!

Vleugels waar een heel voetbalveld op past, een spanwijdte van 115 meter en een gewicht van 600 ton. Gigantisch en nu in de maak: ’s werelds grootste vliegtuig!



Zo zal de Stratolaunch er uit gaan zien. (Foto: Wikipedia) 



Het leek Paul Allen een goed idee dit project, genaamd de Stratolaunch, te financieren. Als medeoprichter van Microsoft heeft hij een dikke portemonnee met voldoende geld voor deze investering van minstens 250 miljoen dollar. Maar wat moet ons luchtruim nu met zo’n enorm gevaarte? 



Wij reizigers merken voorlopig niet zo veel van de functies van het vliegtuig. Hij zal namelijk dienen als vervoerder van raketten. Op een hoogte van 11 kilometer zal de raket vervolgens de ruimte in worden gelanceerd, waarna de Stratolaunch terug naar de aarde gaat.



Duurzaam



Het vliegtuig is gemaakt van vernieuwende samengestelde materialen die ervoor zorgen dat het licht, energiezuinig en sterk is. Bovendien zal de Stratolaunch veel preciezer de locatie van de raket kunnen bepalen en slecht weer kunnen omzeilen.



Lancering



We hoeven niet lang meer te wachten voor het gevaarte voor het eerst de lucht in gaat. De planning is namelijk dat hij begin volgend jaar zijn eerste testvlucht zal maken. Wanneer hij officieel in gebruik wordt genomen, staat nog niet vast, maar zoals het er nu naar uitziet hopen de makers dit nog voor 2020 voor elkaar te hebben.



Voorganger



Nu is de Antonov AN-225, dienend als vrachtvliegtuig, nog de grootste. Deze weegt ook 600 ton, maar heeft een spanwijdte van ‘slechts’ 88,40 meter. Overigens is deze in 2007 nog in Nederland geweest.