Zo word je dus goed in onderhandelen op reis image
Marieke2802

Zo word je dus goed in onderhandelen op reis

Lekker aan het rondsnuffelen naar leuke spullen en souvenirtjes op je bestemming. Je loopt naar de verkoper om ‘gewoon’ iets te kopen, maar zo makkelijk als dat in Nederland gaat, zo lastig kan het zijn in het buitenland. Nee, wij Nederlanders zijn niet de beste onderhandelaars. Wil je toch een beetje je mannetje kunnen staan de volgende keer? Lees dan onze tips!

Onderhandelen: jong geleerd, oud gedaan! (Foto: Columbus Reisreporter damfschoenmakers)



Tip 1: Besluit wat het waard is



Het is belangrijk om van tevoren te besluiten hoe veel je voor het product wilt uitgeven. Zodat je straks niet met je mond vol tanden staat als de verkoper een veel te hoge prijs vraagt. Weet wat een schappelijke prijs is voor jouw product door om je heen te kijken en locals te vragen. Om straks lastige situaties te voorkomen, besluit jij voortaan je doelprijs en je maximumprijs.



Tip 2: Vergeet de regels



Sorry, maar er bestaan geen harde en snelle regels tijdens het onderhandelen. Waarschijnlijk baseert de verkoper jouw prijs aan de hand van je uiterlijk, leeftijd en nationaliteit. Dit kan echt alle kanten op gaan. Wij raden je aan om wat lager in te steken dan je doel zodat er nog ruimte is. Maar blijf realistisch en steek niet té laag in dan kan de verkoper zich beledigd voelen.



Tip 3: Drink een kopje thee



Zoals de verkoper inspeelt op jouw gevoel door je een verse muntthee aan te bieden en een leuk praatje met je te maken, zo kan jij inspelen op de verkoper. Zorg dat je de tijd neemt voor de verkoper en maak een leuk kletspraatje. Mensen zijn meer open voor onderhandelingen wanneer je een vriendelijk en responsief persoon bent. Doe er je voordeel mee!



Tip 4: Zeg niks wat je niet meent



Dit is gewoon etiquette! Kom niet terug op je aanbod dat is gewoon simpelweg niet eerlijk. Ga alleen de onderhandeling aan als je het ook daadwerkelijk wil.



Tip 5: Handige laatste zet



Soms kan het best handig zijn om, als laatste wanhopige zet, te doen alsof je weg loopt of te zeggen dat je het ergens anders goedkoper kan krijgen. Zet je schrap voor de reactie. De verkoper kan je naroepen dat je bluft en je gewoon laten gaan. Als je dan toch terug komt kan de prijs zelfs nog hoger zijn.



Tip 6: Betrap jezelf



Als je jezelf betrapt dat je moeilijk doet over een paar centen, bedenk je dan hoeveel je er thuis voor zou betalen. Gun de verkoper een kans, dat maakt het een stuk makkelijker!



Tip 7: Vergelijk jezelf niet met anderen



Misschien kom je erachter dat iemand de helft van de prijs heeft betaald voor hetzelfde item. Dit kan in de wereld van onderhandelen, hier is voor iedereen de prijs anders. Laat het dus los en wees blij met joúw prijs.