Beving schudt Geysir wakker image
Jan-Petra

Beving schudt Geysir wakker

De beroemde Geysir van IJsland spuit weer. De aardbeving die vorige week het zuiden van het eiland trof (6.2 op de schaal van Richter), schudde de beroemde heetwaterfontein weer wakker. Geysir was al enkele jaren niet meer actief.

Geysir ontstond in 1294 na een hevige aardbeving. Met regelmatige tussenpozen spoot Geysir (waarvan het begrip geiser is afgeleid) heet water zestig tot zeventig meter de lucht in. De activiteit verminderde sterk vanaf 1915, mede doordat bezoekers rommel gooiden in het achttien meter brede gat van de geiser.

Zeepfontein
De laatste decennia werkte de bron alleen nog maar als grote hoeveelheden zeep in de bron werden gegooid, maar dit is al jaren verboden. Bezoekers die toch graag een geiser wilden zien spuiten, moesten genoegen nemen met de Strokkur, een kleinere spuiter in de buurt van Geysir die elke vijf tot twintig minuten uitbarst.

Langer actief
In 2000 werd Geysir ook na een aardbeving weer actief, maar dit duurde niet lang.
Deze keer kan dat anders zijn, want de aarde beeft nog steeds in de buurt van IJsland. Eergister deed zich weer een aardbeving voor van 4.5 op de schaal van Richter, niet ver van het epicentrum van de beving van vorige week. De schade bleef ook dit keer beperkt.