Birma open for business? image
Tammy85

Birma open for business?

Hoewel Birma (Myanmar) zijn poorten stevig gesloten houdt voor verschillende hulporganisaties, zijn toeristen nog altijd welkom in het door cycloon Nargis getroffen land. Visa worden gewoon afgegeven en een negatief reisadvies is er niet. Toch zijn de meningen over toerisme naar Birma verdeeld.

Onverstandig
Niet iedereen is het ermee eens dat het verstandig is om naar het land af te reizen. “Wij raden toeristen af om op dit moment Birma te bezoeken??, zegt Haasje van der Mandele van het Burma Centrum Nederland. “Een heleboel mensen proberen het land binnen te komen, wat leidt tot grote opstoppingen. Bovendien maak je als toerist ook gebruik van het schaarse water en voedsel in het land, waardoor de lokale bevolking minder voor zichzelf heeft."
Het Burma Centrum Nederland was een aantal jaren geleden tegen toerisme naar Birma, maar tegenwoordig zijn ze iets minder kritisch. “De situatie in Birma is de afgelopen jaren enorm veranderd. Toeristen zijn niet meer aangewezen op staatshotels waarvan de opbrengst direct naar de overheid gaat, maar hebben tegenwoordig de mogelijkheid om in privé-hotels te verblijven. Ook is het voor hen mogelijk om te reizen zonder touroperator of gids, waardoor zij veel in contact komen met de lokale bevolking van het land. Daar profiteert die weer van", zegt Van der Mandele.

Afgelast
Veel reisorganisaties zien de aankomende maanden geen mogelijkheid om reizen naar Birma aan te bieden. Zo ook reisbureau Namasté Reizen. Volgens de woordvoerder van de organisatie móesten ze hun reizen wel aflassen, aangezien er op dit moment geen enkel contact is met de lokale aanbieders van onder andere hotels en stadstours. Volgens hen kan het nog wel een paar maanden duren voordat dit contact weer hersteld is.

Gewoon gaan
Het consulaat van Birma in Nederland raadt het echter niet af het land te bezoeken. Volgens hen is het voor toeristen prima mogelijk om een dag of twee in de hoofdstad Rangoon te verblijven, alvorens zij naar het noorden trekken, wat niet getroffen is door de cycloon. Van der Mandele denkt echter dat de cycloon wel eens grote gevolgen kan hebben voor het toerisme naar Birma. “Er is enorm veel schade. Gebouwen zijn verwoest en veel bomen ontrukt. Hierdoor zou Birma wel eens een stuk minder aantrekkelijk kunnen worden voor toeristen.??

Toerisme na tsunami
De ramp in Birma wordt al vergeleken met de tsunami die eind 2004 onder andere het toeristische Phuket in Thailand verwoestte. Hoewel de toeristenaantallen in Thailand sindsdien alleen maar toenemen, blijft het toerisme op Phuket achter. “Phuket is weer helemaal opgebouwd, maar toeristen laten het vooralsnog afweten", bevestigt ook de Thaise oud-premier Thaksin Shinawatra.

Vluchten
Wil je Birma bezoeken, dan vliegen ook verschillende luchtvaartmaatschappijen, zoals Singapore Airlines, Thai Airways International en Lufthansa German Airlines, gewoon naar Rangoon. Kijk voor tickets op www.columbusmagazine.nl/vliegticket

Laat een reactie achter

Er zijn nog geen reacties achter gelaten.