Column Mark Mackintosh: Welkom Thuis! image
Kiertje1986

Column Mark Mackintosh: Welkom Thuis!

Op sommige welkomstcomités zit je na je vakantie zó niet te wachten, weet adjunct-hoofdredacteur Mark.

Ik ben net terug van een reportage in Chicago als ik met mijn vriendin V. afspreek om te borrelen en bij te praten. ‘Wees blij dat je huis nog overeind staat,’ zegt ze. ‘Hoezo?’ ‘Terugkomen van vakantie kan ook anders.’ Ik knik.



Als je na een lange reis de sleutel in het slot steekt en je voordeur opendoet, hoor je dat angstige stemmetje in je hoofd. Tref ik alles nog aan zoals ik het heb achtergelaten? Wie kent ze immers niet, de horrorverhalen van reizigers die het raam op een kier hadden gezet en bij terugkomst hun hele woning onder water hebben staan? En dan heb je nog de inbraken, de gasexplosies en … ongenode gasten. V. zucht diep. Ze weet er alles van.



Onlangs kwam ze na een lange, vermoeiende autorit terug uit Frankrijk. ‘Ik dacht, wat ziet het huis er goor uit. Ik had toch schoongemaakt? Dus ik liep de woonkamer binnen, waar ik voor vertrek het raam op een kiertje had gezet en ja hoor, daar zat midden op de vloer een duif. We keken elkaar wat schaapachtig aan voordat bij mij het kwartje viel. Mijn hele woning was ondergescheten. Alles was wit, overal lagen veertjes. En dat domme beest bleef me gewoon aan kijken. As if he owned the place!’ Ik probeer mijn lach in te houden. ‘O nee, lieverd! Wat heb je toen gedaan?’ ‘Mijn koffers neergezet en weer naar beneden gelopen, waar mijn vriend de auto aan het parkeren was. Ik keek hem aan en zei, “Er zit een duif in mijn huis. En jij moet hem weghalen.” Dat bleek nog een hele klus. Mijn vriend zette het raam wagenwijd open, maar dat domme beest fladderde overal naartoe, behalve het raam. Uiteindelijk is het met een handdoek gelukt die vliegende rat mijn huis uit te slaan.’ ‘En kon de grote schoonmaak beginnen?’ ‘Welnee, ik was helemaal gaar. Die avond ben ik bij mijn vriend gaan slapen. Ik kon het allemaal niet meer aan!’ Als ik nu thuiskom van een reis en de dagelijkse routine weer moet oppakken, baal ik even. Maar, denk ik dan, in elk geval heeft er geen duif from hell mijn woning ondergepoept. Aan de rest hoor ik schijt te hebben.



Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.