Vliegrampen nemen toe image
Cecile janisse

Vliegrampen nemen toe

Dinsdag zijn zeker twintig mensen verongelukt toen een Congolees vliegtuig in de stad Goma crashte. Het vliegtuig, een DC-9 van de vliegmaatschappij Hewa Bora, werd vier dagen voorafgaande aan de crash op de zwarte lijst van de EU gezet.

Overleefd
Tijdens het opstijgen ontplofte een motor of band. Het toestel schoof toen van de baan, belandde in de drukke woonwijk Birere en vloog vervolgens in brand. In eerste instantie dacht men dat minstens 78 inzittenden in de crash waren omgekomen, maar vandaag maakte een woordvoerder van Hewa Bora bekend dat zestig mensen het ongeluk hebben overleefd, waaronder drie Belgen.

Slechte reputatie
De Congolese luchtvaart heeft een slechte reputatie. Alle vijftig vliegmaatschappijen die het land telt, staan op de zwarte lijst van de Europese Unie. De verongelukte DC-9 was verouderd (31 jaar oud) en afkomstig uit de voormalige Sovjet-Unie.

Vliegtuigdrama Suriname
Eerder deze maand vond ook een vliegramp plaats in Suriname. Bij de crash kwamen negentien mensen om het leven. Het toestel van Gum Air, een Antonov AN-28, was ook afkomstig uit Rusland. De productie van het vliegtuig is al vijftien jaar geleden gestopt en er zijn al jaren geen onderdelen meer te vinden.

Meer crashes?
Het lijkt erop dat de afgelopen jaren het aantal vliegtuigongelukken toeneemt. Vonden er gemiddeld tussen 1980 en 2000 twee à vier crashes per jaar plaats, vanaf 2005 is dit opgelopen naar zeven. Dit jaar zijn er al vier vliegrampen geweest.

Klik hier (.pdf) voor de zwarte lijst van de EU.