Reisfotografietip: Zoek het hogerop image
Patries

Reisfotografietip: Zoek het hogerop

Hoofdredacteur en fotograaf Louise ten Have geeft elke editie reisfotografietips. ‘Een foto van boven geeft een goede indruk van het landschap. In combinatie met een actie creëer je een perfecte reisfoto.’

Zoek het hogerop



Hoe hoger je zit, hoe groter het overzicht. Toch hoef je voor een mooie foto niet altijd het vliegtuig in te stappen: een paar meter de hoogte in is vaak al genoeg. Waar ligt de focus?



1. Eerst de basis...



Ga omhoog en mensen en voorwerpen komen vrij te staan. Hoe hoger je gaat, hoe rustiger de foto wordt. De foto linksonder uit Madagaskar laat zien dat de mensen los zijn gekomen. Als ik hoger had kunnen staan, dan waren alle huizen ook losgekomen.



2. Handen omhoog



Lange fotografen zijn natuurlijk in het voordeel. Als zij dan ook nog eens de camera boven hun hoofd houden (goed richten) dan is de basis al een beetje van toepassing. Als je niet al te lang bent, kun je een eenpootstatief gebruiken. Daarover de volgende keer meer.



3. De perfecte hoogte



De perfecte hoogte hangt af van de omstandigheden en je doel. Je hoeft niet zo hoog te gaan om een interessant beeld te schieten. Vaak is tussen de drie en tien meter ideaal.



4. Zorg dat er wat gebeurt



Of je nu vanuit een vliegtuig fotografeert of een berg opklimt, zoals rechtsonder in de Indonesische Raja Ampat-archipel, het is fijn als er iets uitspringt. Dat er dus iets gebeurt. Voor de foto rechtsonder liet ik twee kano’s een paar keer heen en weer varen. Door de kano’s krijg je ook een idee van de grootte van alles wat je op de foto ziet.



5. Zoek je plekje



Als je ergens op locatie bent, kijk dan eens om je heen om te achterhalen waar je het hogerop kunt zoeken. Je zult verbaasd staan van de mogelijkheden.



6. Vanuit een vliegtuig(je)



Zelf check ik altijd wat voor vliegmogelijkheden er op een bestemming zijn, of het nu helikopters, ultralights, ballonnen of propellervliegtuigjes zijn. In een groot vliegtuig kun je ervoor zorgen dat je aan de juiste kant zit en aan het raam. In een klein vliegtuig kun je overleggen met de piloot. Vraag wat de beste plek is en of hij zo laag mogelijk kan vliegen.



7. Je lenzen



Standaard- en groothoeklensen zijn het meest geschikt op bescheiden hoogte. Als je vanuit grote hoogte fotografeert kan een telelens interessant zijn. Zeker als je op zoek gaat naar een gebeurtenis die eruit kan springen.





Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.