Column Mark Macintosh: Onze innerlijke reisklok image
Kiertje1986

Column Mark Macintosh: Onze innerlijke reisklok

Adjunct-hoofdredacteur Mark Mackintosh leert meer naar zich zelf te luisteren.

Het is warm. De lucht trilt van de hitte. Anouk schenkt nog een glas rosé in en zet de karaf terug op de lange tafel onder een lindeboom op het erf. We hebben gezelschap van haar twee halfblinde honden, drie paarden, een stuk of honderd kippen en anderhalf jaar oude deugniet Ben. Ruim een jaar geleden besloot Anouk haar hele huishouden naar deze uithoek van de Bourgogne te verslepen. Ik ben nu een kort weekje op bezoek, nieuwsgierig naar de reden waarom. In eerste instantie was ik namelijk verrast over haar besluit. Anouk? Naar de Bourgogne? Dezelfde Anouk die na haar middelbare school, inmiddels weer twintig jaar geleden, in haar lelijke eend naar India reed? Dezelfde Anouk die vervolgens jarenlang in de sloppenwijken van de pelgrimsstad  Varanasi woonde en werkte? En dezelfde Anouk die in de jaren daarna als vroedvrouw baby’s ter wereld bracht in vluchtelingenkampen van Afghanistan tot Liberia?

‘Diezelfde Anouk, ja,’ zegt ze terwijl ze toekijkt hoe haar zoontje, een blonde wildebras, achter de honden aan rent. ‘Het was weer tijd voor iets anders. Iets van binnen zei dat tegen me.’

Later die dag, als het begint te schemeren en Anouks boerderij in een roze gloed wordt gedompeld, denk ik onder de blote hemel na over die woorden. ‘Tijd voor iets anders. Iets van binnen zei dat tegen me.’ Veel van  ons leven — van onze reizen — komt neer op timing. Innerlijke timing. De ideale reistijd voor een bestemming hangt niet zozeer samen met regentijden, zonuren en gemiddelde temperaturen als wel met onze innerlijke  klok. Waar hebben we op een bepaalde tijd in ons leven behoefte aan? Waar halen we voldoening uit? In haar  jeugd wilde Anouk zo veel mogelijk omringd zijn door mensen die ze kon helpen, nu zoekt ze de isolatie van  het platteland op. Voor mij is het omgekeerde van toepassing; waar ik vroeger op reis zo veel mogelijk aan  mensen wilde ontsnappen, zoek ik ze nu juist op. Terwijl op Anouks erf de sterren tevoorschijn komen, besef  ik dat die verschillen eigenlijk niet uitmaken. Wat telt, is dat je luistert naar die innerlijke stem. Zodra iets van  binnen tegen je zegt, ‘Het is weer tijd voor iets anders’, dien je daar gehoor aan te geven. Alleen dan ga je in je leven ook echt op reis. Waar je terechtkomt, is een tweede.



Mis niet langer de handige bespaartips & reisaanbiedingen. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief