Kroatië - Balkan beauty image
Lkoedam

Kroatië - Balkan beauty

Voor de Kroatische kust liggen meer dan duizend eilanden: heerlijke vakantiebestemmingen met turkooizen zeewater, dramatische kustlijnen en schilderachtige middeleeuwse dorpjes. Alleen is de populariteit van de eilanden inmiddels zo groot dat je je best moet doen om toeristen te vermijden. We gingen daarom voor je op zoek naar de meest bijzondere plekken buiten de trekpleisters.

 
Tekst Lars Anderson Fotografie Matt Lutton 
'Iets naar links!’ roept Matt. De fotograaf bewaakt de rechterflank van de auto, ikzelf bekommer me over het linkerdeel. Het is millimeterwerk op dit ultrasmalle kiezelpad dat om onduidelijke redenen wordt gemarkeerd door metershoge op elkaar gestapelde rotsblokken ? de uitstekende punten zouden het metaal als een blikopener openrijten. De spiegels zijn ingeklapt en voortdurend schuren takken van doornstruiken tegen de zwarte lak, inmiddels grijs van het stof. De takken tekenen er lange striemen in, alsof de auto in brand staat.

‘Wat doen we hier ook alweer?’ vraag ik. Eén foutje en we kunnen Apeldoorn bellen. Een scherpe bocht nadert, maar achteruit is geen optie.

‘Er schijnt daar een bijzondere steen te zijn,’ zegt Matt. ‘Tip van een local.’

Steen. Natuurlijk. Bra? is beroemd om zijn witte kalksteen. Verspreid over het eiland worden uit groeven grote witte blokken gezaagd, geliefd onder heersers, rijken en de adel. Keizers lieten er hun paleizen mee bouwen; het Witte Huis in Washington is eruit opgetrokken. Het komt allemaal uit deze bodem.Lees het volledige artikel in Columbus Magazine Editie 42Klik om te kijken of de papieren editie of de digitale editie nog beschikbaar is.