Column Louise: In de tijdmachine image
Patries

Column Louise: In de tijdmachine

Columbus-oprichter Louise ten Have gaat terug naar de toekomst.

Stel het is 2013. Toevallig is dat ook zo. Feitelijk gezien dan. Maar gevoelsmatig alleen in Nederland. Want hoewel ik nooit in een fysieke tijdmachine ben gestapt, voelt het alsof ik door de tijd beweeg wanneer ik op reis ben. Dat is al zo in Europa. In Griekenland en Italië is het soms net 1975. De tijd dat het in Nederland niet ongewoon was om je volle asbak doodleuk naast de stoeprand om te kieperen. In Londen blik ik juist in de toekomst en denk ik aan 2020. Locals lijken er op grotere schaal bewust te zijn van biologische producten en zijn kritischer op wat ze in hun mond stoppen. Daar beginnen wij nu pas een beetje mee.

De grootste stap terug in de tijd maakte ik in Papoea-Nieuw-Guinea. De vliegtijd bedroeg 36 uur. Op de klok, want het voelde alsof ik werd teruggeworpen naar een tijd nét na het stenen tijdperk. Met het stenen tijdperk wordt een periode aangeduid waarin mensen nog geen metaal gebruikten. In Noordwest-Europa was dat een slordige 3000 jaar voor Christus het geval. Maar waar onze voorouders langzaam hebben kunnen wennen aan de zogenaamde vooruitgang, zijn de inheemse volken van Papoea met één generatie in het 'heden' geslingerd. Hoe bijzonder is dat als je er goed over nadenkt!

De wereld van de vorige generatie beperkte zich nog tot de eigen stam. Kwam je in aanraking met een vijandige stam dan rende je weg of kwam het tot strijd en at je elkaar in veel gevallen op. Een generatie later stappen stamleden in hoofdstad Port Moresby met hun e-ticket in de hand in het vliegtuig. Het mag duidelijk zijn dat zulke grote snelle veranderingen niet alleen positieve gevolgen hebben. Ook in de Filipijnen, Maleisië en Afrika kwam ik in aanraking met stammen die nog maar net één of twee generaties het stenen tijdperk hebben verlaten.

Zo'n blik in andermans cultuur en leven is een geestelijke verruiming. Reizen door de tijd is als reizen door grote veranderingen. Je ziet met welke uitdagingen een volk te maken krijgt. Zo zouden we ook door ons eigen land kunnen reizen en onze eigen uitdagingen kunnen zien.



 




Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief.