Thaise monniken worden steeds zeldzamer image
Lkoedam

Thaise monniken worden steeds zeldzamer

De vergulde daken van de Boeddhistische tempels maken al eeuwen lang deel uit van het Thaise landschap. Eens waren de tempels het hart van de samenleving en deden ze dienst als ontmoetingsplek en buurthuis. Nu dreigen ze slechts een herinnering aan een ver verleden te worden. Het consumentisme neemt de plaats in van het meditatieve leven als monnik.

Doordat Thailand steeds rijker wordt, worden de bewoners langzaam aan steeds materialistischer. Het simpele leven spreekt de iPhone generatie niet meer aan. Het aantal monniken is dan ook al flink gedaald. Dertig jaar geleden waren er 11 monniken op de 1000 mensen, nu zijn dat er nog maar 5.



In een interview met de New York Times vertelt monnik Phra Anil Sakya dat hij denkt dat Thailand een nieuwe verpakking aan het Boeddhisme moet geven om de religie aan de veranderde samenleving aan te passen. 'Vroeger hadden we geen instant noedels, maar nu vinden mensen ze heerlijk. We moeten de manier van het lesgeven in Boeddhisme veranderen en het net zo gemakkelijk en licht verteerbaar laten lijken als die kant-en-klare noedels.'



Foto door: Harald.reisreporter.nl



Lees meer best gelezen reisnieuws en reistips of schrijf je nu in voor de Columbus nieuwsbrief