Piloten zitten omhoog met jetlag image
Nadine

Piloten zitten omhoog met jetlag

Piloten zitten steeds vaker oververmoeid achter de stuurknuppel. Daardoor dreigen er levensgevaarlijke situaties te ontstaan.

Volgens de vakbond van Nederlandse piloten (VNV) wordt hier weinig tot niets aan gedaan.

Zware werkdagen

Vandaag zullen de piloten op Schiphol en andere Europese luchthavens actie voeren en aandringen op strengere Europese regels, die de huidige lange werkdagen in de lucht moeten uitbannen.

Verschillende tijdszones

Onderzoek van de ECA, de Europese vereniging van verkeersvliegers, wijst uit dat vliegtuigcrews regelmatig werkdagen van veertien of vijftien uur draaien. Daarbij werken ze vaak ’s ochtends vroeg of de hele nacht door. De verschillende tijdzones gooien nog eens extra roet in het eten. Met name buitenlandse vliegtuigmaatschappijen die op Schiphol landen en vertrekken, laten hun werknemers lang doorwerken.

Woedend

De Europese piloten zijn woedend dat Brussel geen actie onderneemt tegen hun lange werkdagen. Ze zijn van mening dat de politiek alleen maar luistert naar de luchtvaartmaatschappijen, die lobbyen om strengere werktijdregels en hogere arbeidskosten te voorkomen. Dit is volgens de pilotenvakbond onzin, want de extra uitgaven wegen niet op tegen het verhoogde risico van een ongeluk, met alle financiële gevolgen van dien.


Foto door: ingrover.reisreporter.nl

Volg Columbus Magazine via Twitter of via RSS.