Een originele wandelgids voor Latijns-Amerika vol hoogte- en dieptepunten image
Getty Images

Een originele wandelgids voor Latijns-Amerika vol hoogte- en dieptepunten

Midden-Amerika en Zuid-Amerika zitten vol met hoogtepunten én dieptepunten. Letterlijk, want hier bereik je bijna de hemel op de Corcovadoberg in Brazilië en ga je ondergronds in Cuba. Van jungle tot strand, van vulkaan tot eiland: wandel erop los!

★: eenvoudig ★★: gemiddeld ★★★: gevorderd

1. Vind het eind van de regenboog in Argentinië

Wandeltochten - Cerro de los Siete Colores in Argentinië CREDIT Getty ImagesFoto: Getty Images

Toen Máxima haar moederland aan Willem Alexander liet zien, ging zij met hem onder andere naar de 2100 meter hoge Cerro de los Siete Colores bij het plaatsje Purmamarca in de Andes. De berg is van een verbijsterende schoonheid. Rood, bruin, roestbruin, vaalgroen, kaki, lichtpaars — brede horizontale lagen van mergel, kalk en leem zorgen voor een palet aan kleuren dat waarschijnlijk nergens anders ter wereld op deze manier is gecombineerd. Er loopt een vier kilometer lang wandelpad omheen.


2. Spot jaguars in Belize

Cockscomb Basin in Belize CREDIT Getty ImagesFoto: Getty Images

Wildlifeliefhebbers zullen hun jungletocht in het wildreservaat Cockscomb Basin nog lang heugen. Op weg naar Victoria, een van de hoogste pieken van het Centraal-Amerikaanse land, steek je een rivier over en volg je een smal pad dat ook wordt gebruikt door jaguars. En heb je niet de mazzel het roofdier te spotten, dan zijn de jungle en zijn andere bewoners, waaronder apen en een kleine driehonderd soorten vogels, ook meer dan de moeite waard. 

Duur 3 tot 5 dagen | moeilijkheidsgraad ★ ★ 

3. Haal de top in Brazilië

Wandeltochten - Floresta da Tijuca in Brazilië CREDIT Getty ImagesFoto: Getty Images

In Rio de Janeiro stromen hele volksstammen af op het befaamde standbeeld van Christus de Verlosser op de berg Corcovado, maar laten het omliggende Floresta da Tijuca links liggen. Je kunt je in delen van dit met bergen en watervallen doorspekte regenwoud — het grootste stadsbos ter wereld — dan ook alleen op de wereld wanen. De groepjes brulapen daargelaten, uiteraard. Met bus 221 vanaf Praça 15 de Novembro. Regel een gids via Riohiking.com.br.


4. Hike naar een ondergronds zwembad in Cuba

Cueva del Indio in Cuba CREDIT istockFoto: iStock

Slechts een paar kilometer voorbij de drukbezochte karstgrot Cueva del Indio bij het westelijke plaatsje Viñales ligt de al even imponerende maar verlaten en daarom toepasselijk genoemde Caverna del Silencio, de Grot van de Stilte. Een wandeling in het pikdonker over minuscule richels — de lamp van je gids verschaft het enige licht — leidt naar een ondergrondse poel waar je een welverdiend voetbad kunt nemen. 


5. Ga op turbojungle-expeditie in Costa Rica

Peninsula de Osa in Costa Rica CREDIT iStockFoto: iStock

Papegaaien, apen, tapirs, dolfijnen — Peninsula de Osa, een schiereiland in Costa Rica, mag volgens de experts bogen op de grootste biodiversiteit ter wereld. Opvallende afwezige: de mens, met dank aan de afgelegen locatie van het regenwoud. Met een gids loop je in een paar dagen tijd langs de westkant van het park naar ranger station San Pedrillo in het noorden. Onder de vele highlights: de stierhaaien die bij hoogwater de monding van de rivier Sirena opzwemmen en de nachtelijke speurtocht naar poema’s.

Duur 2 tot 3 dagen / moeilijkheidsgraad ★ ★

6. Overnacht op een vulkaan in Guatemala

Fuego vulkaan in Guatemala CREDIT iStockFoto: iStock

De geschiedenis van Antigua, ooit de hoofdstad van de Spaanse veroveraars in Centraal Amerika, mag je gerust explosief noemen. Rondom het sfeervolle plaatsje in Guatamala liggen namelijk vier vulkanen, waarvan Fuego een van de actiefste op het westelijk halfrond is. Je hebt perfect zicht op het vuurwerk vanuit de buren Pacaya (tocht van 4,5 uur) en Acatenango (7 uur voor ervaren hikers). Je kunt er bij de laatste ook voor kiezen om halverwege te overnachten (inclusief eten en tent).

Duur 1 tot 2 dagen | moeilijkheidsgraad ★★

7. Wandel naar zeekoeien in Jamaica

Wandeltochten - zeekoeien in Jamaica CREDIT Getty ImagesFoto: Getty Images

Anders dan de naam doet vermoeden is de Alligator Hole aan de zuidkust van Jamaica geen gat maar een rivier en zijn de bekendste inwoners geen alligators, maar zeekoeien. De dieren werden ooit gevangen door vissers en zijn hier gemakkelijk in het wild te zien. De wildlife-ontmoeting is de spectaculaire afronding van een wandeltocht over de Lonely Road, de inderdaad eenzame weg die ten oosten van het dorpje Alligator Pond door de Canoe Valley en pal langs de Caribische Zee voert. Je enige metgezellen: zeevogels en geiten. Op verschillende plekken kun je de verlaten zandstranden van Long Bay bereiken. 


8. Trek de jungle in in Suriname

Wandeltochten - Jungle in Suriname - CREDIT iStockFoto: iStock

Zonder een bezoek aan de jungle, of ‘bos’ zoals de Surinamers het noemen, ben je niet echt in Suriname geweest. De mooiste Amazonetocht voert naar de Kasikasima, een granieten gebergte dat zo’n 270 kilometer ten zuiden van Paramaribo ligt. Je vliegt naar de ecolodge in het indianendorpje Palumeu en stapt daar in een korjaal, een kano die uit een boomstam is gehold. In twee dagen tijd en na meerdere stroomversnellingen bereik je de voet van het 718 meter hoge gebergte. Een junglepad naar een van de toppen (zeven uur heen en terug) vergt een intensieve klim- en wandeltocht waarop je wordt vergezeld door papegaaien en brulapen. Aan de top wacht een waanzinnig uitzicht op de andere pieken van het gebergte en het omringende oerwoud. Napraten doe je ’s avonds bij het kampvuur.

Duur 4 tot 8 dagen |  moeilijkheidsgraad ★ ★ 

9. Claim een Caribisch schiereiland voor jezelf in Venezuela

Wandeltochten - strand Venezuela CREDIT Getty ImagesFoto: Getty Images

Ver verwijderd van de beschaving ligt het schiereiland Paria, een combinatie van dichte jungle, cacaoplantages en vooral: afgelegen Caribische stranden die alleen per boot of te voet bereikbaar zijn. Ga bijvoorbeeld op een pittige hike van Macuro naar Uquire, dwars door ongerept regenwoud. Neem altijd een gids mee; er zijn geen goed gemarkeerde paden, maar wel volop slangen.

 

 

Smaakt dit naar meer? Lees dan ook over de meest originele wandelroutes in Afrika, Azië, Europa en Oceanië!

 


Nog meer reisinspiratie? Volg Columbus Travel op Facebook en/of Instagram en meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief!